Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami

Sezon na śliwki jest w pełni! To idealny czas, by przygotować ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką z przepisu, który zawsze wychodzi idealnie. Właściwie od początku sezonu owocowego robię ciasta z dostępnymi aktualnie owocami sezonowymi m. in. truskawkami, borówkami, jagodami, malinami, porzeczkami, śliwkami. Ciasta takie są banalnie proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą wyśmienicie i dodatkowo smakują każdemu. Polecam przygotować rano, by po południu móc już delektować się smakiem ciasta do popołudniowej jawy czy herbaty 😀 Przepis na ciasto znalazłam na blogu KulinarnePrzeboje, gdzie znajdziecie masę inspiracji na pyszne dania.

ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką – Składniki

  • 4 średniej wielkości jajka
  • 110 g cukru
  • 150 g bardzo miękkiego masła
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 15 śliwek
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
Składniki na kruszonkę:
  • 40 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g schłodzonego masła

Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką – Wykonanie

Kruszonka jest najsmaczniejsza, jeśli przygotujmy ją kilka godzin wcześniej i włożymy do lodówki, Nie jest to konieczne, można przygotować kruszonkę przed samym przygotowaniem ciasta, jednak ja polecam przygotować ją wcześniej.

Do miski wsyp cukier puder i mąkę pszenną. Masło pokrój na drobne kawałki dodaj do sypkich składników. Następnie całość wyrabiaj palcami do powstania jednolitej masy. Schłodź w zamrażalce bądź lodówce.

Śliwki umyj, osusz za pomocą papierowego ręcznika, pokrój na połówki. Pestki wyrzuć.

Mąkę przesiej przez sitko do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i solą.

Do misy miksera wrzuć miękkie masło, następnie dodaj całość cukru i ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy bez widocznych kryształków cukru. Kolejno dodawaj jajka, kolejne dodawaj, gdy poprzednie będzie dobrze wmieszane w masę.

Suche i przesiane składniki dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj na najniższej moc miksera bądź za pomocą szpatułki, Mieszaj tylko do połączenia składników, zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto w piekarniku oklapnie i powstanie zakalec.

Przygotuj okrągłą blaszkę o średnicy około 25 cm, całość wysmaruj tłuszczem, na dno wyłóż papier do pieczenia. Ciasto wylej do blachy, delikatnie wyrównaj, wierzch posyp kaszą manną, która wciągnie ewentualny nadmiar soku ze śliwek. Wcześniej pokrojone śliwki poukładaj skórką do dołu jedną obok drugiej na cieście. Kruszonkę wyciągnij z lodówki / zamrażalnika i rozkrusz na ciasto.

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz na ustawieniu góra – dół przez około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez około 10 minut i wyciągnij na blat.

Smacznego!