2022/09/11

Śniadanie w pracy

Codzienny jadłospis człowieka powinien składać się z pięciu posiłków. Posiłki jedzone w odstępach co 3-4 godziny dostarczają organizmowi energii i eliminują uczucie głodu. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli naszemu mózgowi dostarczamy z pożywieniem niezbędnych składników odżywczych, pracuje na najwyższych obrotach. 

Jedzenie zdecydowanie potrafi poprawić nastrój, pamięć i koncentrację, a także obniżyć poziom stresu, który wydaje się być nieunikniony w codziennym życiu. Niezależnie od rodzaju pracy, jaką wykonujemy, o odpowiednią pracę naszego mózgu musimy troszczyć się przez całe życie. Jeśli w diecie jest zbyt mało lub brak niektórych składników odżywczych, istnieje większe ryzyko zachorowań na np. depresję czy demencję.

Aby mieć siłę do pracy przez cały dzień, śniadanie powinno dostarczać 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Najważniejsze składniki śniadania to wg. dietetyków:
  • NNKT czyli niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe, brak powoduje zmęczenie, problemy z pamięcią i uczeniem się;
  • Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a ich brak bowiem może prowadzić do depresji czy do spadku wydajności umysłowej; 
  • Lecytyna poprawia koncentrację i pamięć;
  • Węglowodany złożone - dzięki nim mamy lepszy nastrój i samopoczucie,  zapewniają energię dla mózgu na długi czas; brak żelaza w  posiłkach objawia się szybkim męczeniem się, sennością, problemami z koncentracją i rozdrażnieniem.
  • Cynk i magnez, który ułatwia nam walkę ze stresem.

Gdy brak nam inspiracji i czasu, na przygotowanie śniadania w domu na kolejny dzień, warto zainteresować się firmami, które dostarczają jedzenie prosto do pracy. Platforma smartlunch.pl oferuje bogaty wybór dań śniadaniowych, a największą popularnością cieszą się kanapki i sałatka grecka.  Gdy sałatka czy kanapka to za mało, skorzystać można z opcji dania obiadowego https://www.smartlunch.pl/automaty-vendingowe


Wybierając składniki na śniadanie, warto zapamiętać listę produktów najlepszych na pracę mózgu. Co powinno więc znaleźć się w śniadaniu, które jemy w pracy?
  • Owoce leśne, takie jak maliny, jagody, borówki amerykańskie, jeżyny; orzechy włoskie
  • Kiwi, jest źródłem hormonu szczęścia czyli serotoniny
  • Orzechy włoskie, pestki i nasiona
  • Otręby
  • Siemię lnianie
  • Kasza gryczana
  • Soja
  • Ryby
  • Jajka
  • Produkty zbożowe z pełnego ziarna
  • Jogurt naturalny

Najchętniej na śniadanie, poza kanapkami, jemy sałatki, owsianki czy pijemy odżywcze koktajle. Owsianka nie musi być nudna, ostatnim hitem jest pieczona owsianka, które smakuje jak ciasto tylko w wersji fit. Zamiast mąki pszennej są bowiem płatki owsianej. Dodać można sezonowe owoce i orzechy.

Wybierając co zjemy na śniadanie, postawy na naturalne, zdrowe i odżywcze zestawy. Unikajmy fast foodów, słodkich przekąsek i przetworzonego jedzenia, a wyjdzie nam to na zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz