Włoskie ciasto z owocami od @polka w Toskanii 🙂
Składniki:
2 jajka
125 g cukru brązowego
250 g mąki 00 (tortowej)
150 ml mleka
75 ml oleju słonecznikowego
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
ok 200 g świeżych fig, truskawek, borówek lub np. jabłko, banan czy gruszka
Wykonanie👩🏻🍳
Ubijamy mikserem całe jajka ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż powstanie gładka piana.
Wlewamy mleko i olej, dodajemy skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy.
Wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką (nie mikserem).
Wlewamy do tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu pokrojone owoce, posypujemy cukrem, migdałami i polewamy sokiem z cytryny.
Pieczemy w 180 st C przez 30-35 minut.
Na ciasta z owocami ja zawsze jestem chętna
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie