Ciasto z owocami

Włoskie ciasto z owocami od @polka w Toskanii 🙂

Składniki:

2 jajka
125 g cukru brązowego
250 g mąki 00 (tortowej)
150 ml mleka
75 ml oleju słonecznikowego
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli

ok 200 g świeżych fig, truskawek, borówek lub np. jabłko, banan czy gruszka

Wykonanie👩🏻‍🍳

Ubijamy mikserem całe jajka ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż powstanie gładka piana.

Wlewamy mleko i olej, dodajemy skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy.

Wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką (nie mikserem).

Wlewamy do tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu pokrojone owoce, posypujemy cukrem, migdałami i polewamy sokiem z cytryny.

Pieczemy w 180 st C przez 30-35 minut.

2 uwagi do wpisu “Ciasto z owocami

Dodaj komentarz