środa, 7 września 2022

Ciasto leśne z musem czekoladowym

 

Tym razem pragnę Wam zaproponować pyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem, galaretką z owocami leśnymi i pysznym musem czekoladowym. Do ciasta zgrabnie przemyciłam jogurt naturalny i miód, które jeszcze bardziej dodają mu smaku. Całość świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.




SKŁADNIKI


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g kakao
  • 2 łyżki wody
Nasączenie:
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
Galaretka z owocami:

  • 600 g owoców leśnych (jeżyny, jagody, maliny)
  • 2 galaretki leśne
  • 800 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Mus czekoladowy:

  • 150 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżki kakao
  • 25 g żelatyny
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dekoracja:

  • starta biała i gorzka czekolada
  • owoce leśne



WYKONANIE


Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.


Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej, dodać wodę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zostawić do ostudzenia.


Nasączenie: Do połowy szklanki wlać wodę, dodać wyciśnięty sok z cytryny i miód. Nasączyć ostudzony biszkopt.


Galaretka z owocami: Owoce leśne umyć i osuszyć (można wykorzystać mrożone, wtedy ich nie odmrażać). Zagotować 800 ml wody, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki i żelatynę mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki. Brzeg ciasta zabezpieczyć srebrną folią spożywczą i nałożyć obręcz. Następnie ułożyć równomiernie owoce i zalać je tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę lub do stężenia galaretki.


Mus czekoladowy: Żelatynę zalać niewielką ilością mleka i zostawić do napęcznienia. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie zagotować, wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Do ostudzonego kakao dodać miód i jogurt naturalny, po czym dobrze wymieszać. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Na koniec dodać masę kakaową z jogurtem i zmiksować do połączenia składników. Mus czekoladowy wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin.


Dekoracja: Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką i białą czekoladę. Udekorować dowolnie owocami.




2 komentarze: