Sok z aronii

7 min read
sok z aronii

Poznaj przepis babci na sok z aronii bez cukru. Dowiedz się jak zrobić esencjonalny sok z aronii, żeby nie był cierpki. Podpowiem także, na co dobry jest sok z aronii.

Mój sok z aronii jest uniwersalny, bo bez cukru. Możesz nim polać jogurt, owsiankę lub rozcieńczyć z wodą. Bardzo lubię dolać sok z aronii do herbaty zimową porą. Na samym końcu podaję, jak jeszcze wykorzystać sok z aronii. Sok polecam w diecie wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej. Do soku nie dodaję cukru, zatem jest idealny dla cukrzyków.

Na co dobry jest sok z aronii?

Aronia jest owocem dojrzewającym na przełomie sierpnia i września. Im później zbierzesz owoce z krzaka, tym lepiej. Będą dojrzalsze i słodsze. Trzeba jednak uważać, aby nie uschły i w porę dokonać zbiorów.

Jako ciekawostkę dodam, że Polska jest największym na świecie producentem aronii. Z ciekawości zajrzałam na najpopularniejszy portal. 5 litrów 100% soku bez cukru i konserwantów kosztuje od 46 do 55 zł, a 1 kg świeżych owoców od 5 do 7,5 zł/kg (ceny z sierpień 2022r). Jeszcze 4 lata temu owoce kosztowały zaledwie 1 zł/kg. Są też dostępne owoce aronii ze zbioru mechanicznego w cenie 3,2 zł/kg. Warto kupić aronię, gdyż cena jest atrakcyjna. U mnie z 2 krzaków (około 8 letnie) zbieram zaledwie około 1 kg owoców. W zeszłym roku zrobiłam z nich nalewkę z aronii, a teraz przerobiłam na sok.

Owoce aronii są mało smaczne na surowo z powodu swej cierpkości.
Sok z aronii jest bogatym źródłem witamin: A, C, E, B, K, P, PP. Posiada także dużo: beta-karotenu, sodu potasu, cynku, fosforu, kobaltu, jodu, boru, manganu, garbniki i pektyny.

nalewka z aronii pion

Sok z aronii – składniki:

Kaloryczność: 70 kcal w 100 ml soku. Szklanka to pojemność 250 ml. Z 1 kg owoców otrzymasz 1 litr soku.

  • 1 kg aronii
  • 500 ml wody
  • sok z 1 małej cytryny (ewentualnie 5 g kwasku cytrynowego)
  • garść liści: aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny (liście mają podobne właściwości co owoce i konserwują sok)

Sposób wykonania soku z aronii

Zanim przystąpisz do wykonania soku z aronii, przeczytaj dokładnie cały opis. Podaję zamienniki oraz czas potrzebny do zaplanowania poszczególnych etapów. Dzięki temu optymalnie zaplanujesz poszczególne etapy (mrożenie, gotowanie, odcedzanie, rozlewanie i pasteryzowanie) pracy w kuchni.

Do przygotowania soku z aronii potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, sita, zamrażalki, opcjonarnie blendera. Przygotuj także umyte i wyparzone nakrętki oraz słoiki lub buteleczki. Mniejsze ilości myję ręcznie, a większe w zmywarce do naczyń. Wyparzanie możesz zrobić poprzez polanie wrzątkiem wprost z czajnika. Ja preferuję wyparzanie w piekarniku. Wyparzam przez 5 minut w temperaturze około 110 stopni C. Czas liczę od uzyskania zadanej temperatury.

Krok 1 – myję i mrożę owoce aronii, aby nie były cierpkie

na zdjęciu mrożona aronia

Owoce aronii myję i płuczę w misce z wodą, którą zmieniam kilkukrotnie. Usuwam listki i szypułki. Odcedzam na sicie. Następnie zapakowane w woreczek strunowy lub z całą miską wkładam do zamrażalki na 48 – 72 godziny. Dzięki mrożeniu, aronia traci swoją cierpkość i lepiej oddaje sok. Jeśli nie masz czasu, możesz pominąć ten krok, ale nie psiocz zimą, że jest cierpki :-).
Owoce w zamrażalce czekają na mój wolny czas. Bardzo często zdarza się, że mam zebrane owoce lub warzywa i trzeba je od razu przerobić na przetwory. Z aronią jest o tyle dobrze, że cierpliwie czeka na mój wolny czas na półeczce zamrażalki.

Krok 2 – gotuję aronię z wodą

Do garnka wrzucam przemrożone owoce i zalewam wodą. Wrzucam także umyte listki (aronii, wiśni, jeżyn lub czarnej porzeczki). Następnie zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i gotuję przez 30 minut, aby tylko lekko bulgotało. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać zawartość. Następnie odstawiam do ostudzenia. Jeśli masz czas, możesz wstawić ostudzony wywar do lodówki na całą noc lub dzień. Aronia jeszcze lepiej odda sok.

Krok 3 – odcedzam sok na sicie i rozlewam

Ostudzony sok odcedzam na sicie. Pozostałe owoce aronii i listki (jeśli chcesz możesz je wyjąć) rozdrabniam za pomocą blendera (lub tłuczka do ziemniaków). Następnie dokładnie wyciskam ręcznie, a najlepiej w czystej gazie, pieluszce lub ściereczce kuchennej. Wyciśnięty miąższ możesz dodatkowo zalać małą ilością przegotowanej wody. Dzięki takim zabiegom, maksymalnie wydobędziemy sok z owoców aronii.
Zamiast maksymalnie wyciskać sok z miąższu, możesz zrobić z niego dżem lub zalać alkoholem i dosłodzić. Otrzymasz wówczas mniej aromatyczną nalewkę. Przy okazji polecam sprawdzony przepis babci na nalewkę z aronii.

Do soku z aronii wlewam wyciśnięty sok z cytryny (lub dodaję kwasku cytrynowego). Całość mieszam i rozlewam do czystych oraz wyparzonych buteleczek lub mniejszych słoików. Ranty zakrętek, słoików lub buteleczek wycieram do suchego i mocno zakręcam.

Sok z aronii jest już gotowy do spożycia. Jeśli tak jak ja chcesz przechować go do zimy, to koniecznie trzeba go pasteryzować. Tak jak podałam na wstępie, nie dodaję cukru do soku. Każdy z domowników dodaje cukru, miodu lub polewa sokiem potrawy według własnego uznania. Pamiętaj jednak, że cukier jest naturalnym konserwantem. Niektórzy dodają 500 g cukru na każdy 1 kg owoców aronii. Sok z cukrem z pewnością będzie trwalszy i dłużej postoi w spiżarni. Dodatkowo kwasek cytrynowy dodany zamiast cytryny, także podnosi trwałość. Mi zależy na jak największej neutralności i naturalności soku. Pozostawiam wybór.
Sok możesz także wydobyć za pomocą sokowirówki lub sokownika.

Krok 3a – sok z aronii z sokownika

Umyte i rozmiażdżone owoce aronii oraz listki umieszczamy w górnej części sokownika. Natomiast na dole sokowniksa wlewamy wodę i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień. Gotujemy na niedużym ogniu do czasu, aż wyciągniemy cały sok. Jeśli w dolnej części sokownika zabraknie wody, to należy ją dolać. Gotowy sok odcedzamy, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i rozlewamy do słoików lub buteleczek.

Krok 4 – pasteryzuję sok z aronii

Aby sok z aronii się nie zepsuł, przeprowadzam pasteryzację. Są 2 metody pasteryzacji. Pamiętaj jeszcze, że zimne słoiki wkładamy do zimnej wody lub piekarnika. Natomiast gorące słoiki umieszczamy do gorącej wody lub nagrzanego piekarnika. Chodzi o to, aby naczynia nie popękały podczas szoku temperaturowego.

Metoda 1. Szeroki garnek wyścielam ściereczką kuchenną (lub specjalną wkładką silikonową) i wkładam słoiki z sokiem. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać. Wlewam zimną wodę do poziomu około 3/4 lub 4/5 wysokości słoików. Wodę zagotowuję, po czym zmniejszam ogień do minimum, aby tylko lekko bulgotała. Pasteryzuję przez 25 minut od czasu zagotowania się wody. Jeśli dodasz cukru do soku to czas pasteryzacji możesz skrócić do 15 – 20 minut.

Metoda 2. Do chłodnego piekarnika wkładam słoiki z sokiem i nagrzewam do temperatury około 110 stopni C. Od czasu uzyskania wskazanej temperatury, pasteryzuję przez około 25 minut. Sok z dodatkiem cukru możesz pasteryzować krócej przez około 15 – 20 minut.

Po pasteryzacji ostrożnie wyjmuję gorące słoiki i układam do góry dnem na blacie kuchennym wyścielonym ściereczką kuchenną lub ręcznikiem. Wierzch dodatkowo przykrywam drugą ściereczką lub pozostałym ręcznikiem. Dzięki odwróceniu słoików do góry dnem, mam pewność, że zostały dobrze zakręcone. Dodatkowo zakrętka mocniej zassie. Słoiki z sokiem pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, a następnie wynoszę do ciemnej i chłodnej piwnicy.

na zdjęciu sok z aronii

Co można zrobić z soku z aronii?

Domowy sok z aronii może mieć wile zastosowań. Z aroniowego soku możesz zrobić przede wszystkim:

  • napój (woda do rozcieńczenia, cukier lub miód oraz sok z aronii),
  • herbatę z dodatkiem soku,
  • domowy kisiel lub galaretkę,
  • drink na bazie soku,
  • dla dorosłych dodać do jogurtu, a dla dzieci np polać kaszę manną lub owsiankę.

3 thoughts on “Sok z aronii

  1. Dziękuję za szczegółowe przepisy. Współczuję tylko autorce tak małego zbioru z krzaków. Ja na jednym, 4 letnim w tym roku miałem ponsd 5 kg owoców. Gleba piaszczysta. Podobnie dużo było też borówki amerykańskiej.

    __ania-gotuje.pl:
    Gratuluję udanych zbiorów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *