Dwusmakowa szarlotka bez pieczenia.

Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną szarlotkę w zupełnie innym wydaniu. Waniliowo – czekoladowa szarlotka bez pieczenia i z bita śmietaną. Wspaniały dodatek do jesiennej kawy.

Szarlotka jest bardzo łatwa do zrobienia i nie musicie włączać piekarnika aby móc się nią rozkoszować. Tanie, ale pyszne sezonowe ciasto.

Składniki:

  • Jabłka:
  • 1.5 kg jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • 1 lyzka cukru z wanilia
  • 1 szklanka cukru lub do smaku
  • 600 ml wody
  • budyń waniliowy bez cukru
  • budyń czekoladowy bez cukru
  • Warstwa herbatnikowa:
  • 40 herbatników na formę 24 cm x 24 cm
  • 1 szklanka kawy
  • Do ozdoby:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • kakao
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku i subskrybowania kanału.

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Przygotowane w ten sposób jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przełożyć je do garnka i dusić na małym grzaniu z dodatkiem soku cytryny, cukrem, cynamonem i 400 ml wody.

Kiedy cukier się rozpuści, jabłka zdjąć z grzania i podzielić na dwie równe części.

Do jednej z nich dodać budyń waniliowy, rozpuszczony w 100 ml zimnej wody, a do drugiej budyń czekoladowy również rozpuszczony w 100 ml zimnej wody i dobrze wymieszać. Każdą z przygotowanych porcji jabłek ponownie zagotować do zgęstnienia.

Tortownicę, moja o wymiarach 24 cm x 24 cm, wyłożyć namoczonymi w kawie herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę jabłkowo – waniliową. Jabłka dobrze wyrównać i wyłożyć na niej warstwę herbatników, namoczonych w kawie.

Na herbatnikach wyłożyć masę jabłkowo – czekoladową, wyrównać i przykryć warstwą herbatników.

Tortownicę z szarlotka wstawić do lodówki do wystygnięcia i stężenia.

Na koniec ubić śmietankę i ułożyć ja na wystudzonej szarlotce. Całość można posypać kakao.

Szarlotkę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij