niedziela, 4 września 2022

Panierowane krążki cukinii

Panierowana cukinia to doskonały dodatek do drugiego dania lub samodzielne danie. Chrupiąca panierka i mięciutki środek. Możemy dowolnie przyprawić, jak kto lubi. Pysznie smakuje z czosnowym lub koperkowym sosem. Polecam na szybko obiad.

 

 


 

Potrzebujemy: 

1 młoda cukinia

około 1 szklanka mąki pszennej

zimna woda

sól do smaku

około 1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia 



Wykonanie pysznej cukinii:


1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, najlepiej żeby to była młoda cukinia, następnie kroimy ją w plasterki. Każdy krążek oprószamy solą.

2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, solimy do smaku.

3. Krążki cukinii zanurzamy z obydwu stron w cieście, a następnie w bułce tartej.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do miękkości cukinii i ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

5. Podajemy z dowolnymi dodatkami.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Najlepiej wybierać niewielką młodą cukinię.

Można dowolnie przyprawić.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam i co roku latem bardzo często ją w ten sposób robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno musialy byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Mama kiedyś robiła podobną cukinię. Ja niestety rzadko przygotowuję cukinię bo moi nie lubią, więc podkradam porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rób Monia dla siebie, sama często przygotowuję jedzenie w formie co kto lubi, jedni jedzą mięso, a inni wegańskie dania :)

      Usuń
  4. Podsunę pomysł teściowej, która nie wie, co zrobić z cukinią.

    OdpowiedzUsuń