września 01, 2022

Racuchy z gruszkami



Racuszki z jabłkami to bardzo znany i powszechnie wykorzystywany przepis. A próbował_ś już racuchów z gruszkami? Teraz jest idealny czas, bo gruszki są na czasie. Lato powoli się kończy, ale jesień też ma cudowne owoce, z których można przepyszne cuda wyczarować :)


Składniki (około 12 racuszków):

Zaczyn:

  • 10 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml. lekko ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
  • wyrośnięty zaczyn
  • 180 g. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 ml. lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Oraz:
  • 2 dojrzałe gruszki
  • odrobina oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)





W miseczce połącz dokładnie składniki zaczynu tak, aby nie pozostały w nim grudki mąki. Odstaw miseczkę w ciepłe miejsce na 15 minut.

Gdy zaczyn wyrośnie przelej go do większej miski. Dodaj przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy i jajko. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj ciasto mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę.

Gruszki pokrój w plasterki około 3 mm. Wytnij z plasterków gniazda nasienne.

Na nieprzywierającej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Połóż w odstępach od siebie 3 plasterki gruszki, a na nie nałóż po 1 łyżce ciasta. Rozprowadź delikatnie ciasto po gruszce oraz trochę poza brzegi plasterków gruszki (łatwiej nakłada się ciasto, gdy po każdej porcji nabranego ciasta zanurzysz łyżkę w garnuszku z zimną wodą). Smaż na średniej mocy palnika aż racuchy zrumienią się od spodu. Przełóż racuchy na drugą stronę i znowu smaż do złocistego koloru. Wykładaj placuszki na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Wlej na patelnię olej jeśli potrzeba i smaż w ten sam sposób kolejne racuchy.

Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.



2 komentarze: