piątek, 26 sierpnia 2022

Maślankowe muffinki z owocami późnego lata

Lato niubłaganie zmierza ku końcowi.
Choć temperatury wciąż bardzo wakacyjne, a letnie burze przewalaja się raz po raz nad głowami, to słońce świeci już innym odcieniem i zieleń w koronach drzew rozpoczyna delikatne płowienie.
Ale powietrze jeszcze przyjemnie ciepłe, a skrzynki w warzywniaku wciąż wabią zapachem, wypełnione po brzegi samym dobrem.
Zapraszam dziś zatem na równie pełne pyszności muffinki nadziane owocami drugiej połowy lata.
W rolach głównych borzoskwinie i borówki, czyli soczysta słodycz pełna słońca.
Całość zamknięta w puszystym cieście na maślance i zwieńczona miodowym beretem z ricotty, który dodaje lekkości i wprowadza kremowy akcent.
Pyszne, soczyste, zaspokajające letnią potrzebę słodyczy i słońca z każdym kęsem.
Do tego jeszcze odrobina pszczelego pyłku dla chętnych i dla wzmocnienia miodowego posmaku i można zanurzyć zęby w mięciutkim i słodkim końcu sierpnia :)








































Maślankowe muffinki z owocami i ricottą
na 12 muffinek
Potrzebujesz:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklankę maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 średnia brzoskwinia
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
Do tego:
  • 100g ricotty lub innego kremowego twarożku
  • 2 łyżeczki miodu
  • pyłek pszczeli (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka, cukier i maślankę połącz w misce na jednolitą masę.
2. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.
3. Dodaj olej i połącz.
4. Wmieszaj do ciasta pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię i borówki.
5. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je niemal całkowicie.
6. Piecz przez 20min. w 180*C.

Do tego:
1. Połącz ricottę z miodem i układaj porcję na kazdej ostudzonej muffince.
2. Posyp odrobiną pszczelego pyłku, jeśli chcesz.

Smacznego!








































Buttermilk muffins with fruit and ricotta
for 12 muffins
Ingredients:
  • 2 eggs
  • 3/4 cup of sugar
  • 1 cup of buttermilk
  • 2 cups of wheat flour
  • 2 spoons of baking powder
  • pinch of salt
  • 6 tablespoons of oil
  • 1 medium peach
  • 1/2 cup of blueberries
Additionally:
  • 100g of ricotta or other cream cheese
  • 2 teaspoons of honey
  • bee pollen (optional)
Method:
1. Combine eggs, sugar and buttermilk in a bowl until smooth.
2. Add flour, baking powder and salt and mix thoroughly to make a uniform dough.
3. Add oil and combine.
4. Stir in the diced peach and blueberries.
5. Put the dough into muffin molds, filling them almost completely.
6. Bake for 20 minutes. at 180 * C.

Additionally:
1. Combine ricotta with honey and arrange a portion on each muffin that has cooled down.
2. Sprinkle a little bee pollen if you like.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...