wtorek, 30 grudnia 2014

Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami

Dziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra J

Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • około 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta
  • 1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania


Przygotowanie:

Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto francuskie. Ciasto posypujemy równomiernie cukrem, a następnie dociskamy go aby pozostał na cieście.
Ciasto dzielimy na około 9 kwadratów.  

Wiśnie oddzielamy od kompotu. Z całej ilości kompotu odlewamy 1/3 szklanki, resztę możemy wypić J
Przekładamy wiśnie do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok.

1/3 szklanki kompotu który wcześniej odlaliśmy mieszamy z mąką ziemniaczaną i zalewamy mieszanką wiśnie.
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje (musimy uzyskać konsystencję dżemu).
Jeśli masa będzie za rzadka możecie dodać więcej mąki, jeśli za gęsta dolewamy nieco więcej kompotu.

Na każdym kwadracie rozkładamy nadzienie,  po stronie gdzie nie ma cukru. Następnie składamy każdy kwadrat na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zalepiamy dokładnie boki, aby nadzienie nie wypłynęło.

Tak przygotowane rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy jajkiem.

Pieczemy około 15-17 minut w 170 stopniach. 


1 komentarz:

  1. Takie rozki robilam z jablkami alenz wisniowym nadzieniem musza byc jeszcze lepsze

    OdpowiedzUsuń