Pierś z indyka zapiekana z warzywami

Pierś indyka zapiekana z warzywami
Indyk jest bardzo zdrowym i delikatnym mięsem, jeśli nie macie na niego pomysłu, podajcie go w formie zapiekanki

Co potrzeba:

  • 1 kg piersi z indyka,
  • 800 g ziemniaków,
  • 800 g dużej mięsistej papryki, czerwonej i żółtej,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 10 szt. małych pomidorków koktajlowych,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany,
  • Oregano,
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

 Ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm, dajemy do naczynia do zapiekania. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w większe kawałki ok. 2 cm x 3 cm, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy 4 łyżki oleju, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 płaską łyżeczkę oregano, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na 180C, pieczemy 40 minut na termoobiegu. W czasie, kiedy ziemniaki z papryką się pieką, przygotowujemy mięso. Pierś z indyka płuczemy, osączamy z wody, kroimy w pasy o grubości ok. 3 cm, następnie każdy pas kroimy na kawałki ok. 2 cm. Na dużą patelnię dajemy 4 łyżki oleju, rozgrzewamy, dajemy pokrojonego indyka, posypujemy czosnkiem przepuszczonym przez praskę i 1 płaską łyżeczką soli. Smażymy 5 minut bez mieszania, po tym czasie odwracamy, smażymy następne 5 minut bez mieszania. Po tym czasie mieszamy i smażymy jeszcze do momentu, aż się zrumieni, ale nie spiecze. Bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Gotową przekładamy do miski z mięsem. Po upływie 40 minut z piekarnika wyjmujemy naczynie z ziemniakami i papryką, dodajemy do nich mięso z cebulą, mieszamy, na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Całość przykrywamy folią aluminiową, wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 45 minut.

Smacznego :))

indyk, zapiekanka, pierś z indyka, papryka, ziemniaki, czosnek, cebula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1