Co potrzeba:
- 1 kg piersi z indyka,
- 800 g ziemniaków,
- 800 g dużej mięsistej papryki, czerwonej i żółtej,
- 2 średnie cebule,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 10 szt. małych pomidorków koktajlowych,
- Sól,
- Pieprz,
- Czosnek granulowany,
- Oregano,
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
ok. 2 cm x 2 cm, dajemy do naczynia do zapiekania. Paprykę czyścimy z gniazd
nasiennych, kroimy w większe kawałki ok. 2 cm x 3 cm, dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy 4 łyżki oleju, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę czosnku
granulowanego, 1 płaską łyżeczkę oregano, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy
do zimnego piekarnika, ustawiamy na 180⁰C, pieczemy 40 minut na termoobiegu.
W czasie, kiedy ziemniaki z papryką się pieką, przygotowujemy mięso. Pierś z
indyka płuczemy, osączamy z wody, kroimy w pasy o grubości ok. 3 cm, następnie
każdy pas kroimy na kawałki ok. 2 cm. Na dużą patelnię dajemy 4 łyżki oleju,
rozgrzewamy, dajemy pokrojonego indyka, posypujemy czosnkiem przepuszczonym
przez praskę i 1 płaską łyżeczką soli. Smażymy 5 minut bez mieszania, po tym
czasie odwracamy, smażymy następne 5 minut bez mieszania. Po tym czasie
mieszamy i smażymy jeszcze do momentu, aż się zrumieni, ale nie spiecze. Bez
tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy cebulę
pokrojoną w piórka, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia, cały czas mieszając, żeby
się nie przypaliła. Gotową przekładamy do miski z mięsem. Po upływie 40 minut z
piekarnika wyjmujemy naczynie z ziemniakami i papryką, dodajemy do nich mięso z
cebulą, mieszamy, na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na
połówki. Całość przykrywamy folią aluminiową, wkładamy z powrotem do
piekarnika. Pieczemy 45 minut.
Smacznego
:))
indyk, zapiekanka, pierś z indyka, papryka, ziemniaki, czosnek, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1