Salsa to zarówno sos, pasta jak i drobno posiekane warzywa. Osobiście
bym miksował, czy tez wpakował wszytko do blendera, by pasowała do
nachos. Jednak starożytni meksykanie nie mieli mikserów ani blenderów i
byli skazani na siekani lub rozgniatanie...
Wprawdzie można było by coś
zmiażdżyć w moździerzu jednak pomimo że ten wynalazek był znany już w
starożytnym Egipcie i Azji to do nie znalazłem informacji by korzystali z
niego indiańscy szamani i kucharki z czasów przed hiszpańskich.
👉Jak zrobić salsę pomidorową ❓
Co się da rozgniatamy, co sie da siekamy tak po staremu. Przepis na
salse przywieźli do europy konkwistadorzy i nawet na na ziemiach
polskich była już znana w połowie XVI wieku. Skoro nasi przodkowie
dawali sobie radę to mu tez zrobimy oryginalną salsę.
Zapraszamy na przepis na orginalną salsę pomidorową
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 5 sztuk pomidorów (mało wodnistych)
- pół czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy limonki
- 10ml octu winnego/jabłkowego
- 2 czubate łyżki kolendry lub natki pietruszki
- sól
- pieprz
Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również drobniutko kroimy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, ocet, kolendrę/natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Salsę przed podaniem porządnie schładzamy i gotowe.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz