Przygotowywanie przetworów to jeden z lepszych sposobów na zachowanie smaku lata na dłużej. Gładki dżem z malin postanowiłam wzbogacić aromatem róż i wyszło naprawdę wspaniale. Im smaczniejszej i intensywniej pachnącej róży użyjecie, tym lepszy efekt uzyskacie.
3 słoiki po 220 g
- 750 g malin
- 50 g płatków intensywnie pachnącej róży (ja zasadziłam w ogrodzie m.in. odmianę Candy Rain i okazało się, że jest piękna, pachnąca i przepyszna)
- 150-200 g cukru (dodałam 150, ale jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory, to 200 będzie optymalnie)
- Sok z połowy cytryny
Umyte płatki róż ucieramy z cukrem.
Dodajemy do malin i mieszamy.
Odstawiamy na godzinę, po czym zagotowujemy, a gdy owoce się rozpadną, miksujemy i przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek.
Dodajemy sok z cytryny i na małym ogniu gotujemy, aż zgęstnieje (około 1-2 godziny w zależności od odmiany owoców).
Przelewamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy