Gładki dżem malinowo-różany | Mienta blog
Przetwory

Gładki dżem malinowo-różany

Przygotowywanie przetworów to jeden z lepszych sposobów na zachowanie smaku lata na dłużej. Gładki dżem z malin postanowiłam wzbogacić aromatem róż i wyszło naprawdę wspaniale. Im smaczniejszej i intensywniej pachnącej róży użyjecie, tym lepszy efekt uzyskacie.

gladki dzem malinowo rozany 3 - Gładki dżem malinowo-różanygladki dzem malinowo rozany 4 - Gładki dżem malinowo-różany

3 słoiki po 220 g

  • 750 g malin
  • 50 g płatków intensywnie pachnącej róży (ja zasadziłam w ogrodzie m.in. odmianę Candy Rain i okazało się, że jest piękna, pachnąca i  przepyszna)
  • 150-200 g cukru (dodałam 150, ale jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory, to 200 będzie optymalnie)
  • Sok z połowy cytryny

gladki dzem malinowo rozany 5 - Gładki dżem malinowo-różanygladki dzem malinowo rozany 2 - Gładki dżem malinowo-różany

Umyte płatki róż ucieramy z cukrem.

Dodajemy do malin i mieszamy.

Odstawiamy na godzinę, po czym zagotowujemy, a gdy owoce się rozpadną, miksujemy i przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek.

Dodajemy sok z cytryny i na małym ogniu gotujemy, aż zgęstnieje (około 1-2 godziny w zależności od odmiany owoców).

Przelewamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut.

Smacznego :)

gladki dzem malinowo rozany 6 - Gładki dżem malinowo-różanygladki dzem malinowo rozany 7 - Gładki dżem malinowo-różany

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj