Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami


Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami

Bardzo prosty przepis na mega kruche i delikatne rogaliki z pysznym nadzieniem. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g białego sera mielonego- twarogu (może by ser z wiaderka)

250g masła

350g mąki pszennej

  • Nadzienia:

puszka kajmaku

1 szklanka orzeszków ziemnych solonych

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ser oraz masło ***

*** Wszystko razem zagniatamy, możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego ***

*** Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła ***

*** Każde koło dzielimy na 8 części ***

*** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę kajmaku ***

*** Następnie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami ***

*** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki ***

*** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec dwie blachy rogalików za jednym razem) ***

*** Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE