sierpnia 21, 2022

TARTA BISZKOPTOWA Z BORÓWKAMI I KREMEM

tarta z borówkami


Pyszne sezonowe ciasto na lato, biszkoptowa lekka tarta z borówkami i kremem. Bardzo fajny i prosty do zrobienia przepis na ciasto, wymyśliłam i wykonałam je jakiś czas temu przepisem dzieliłam się już z Tobą na moim Instagramie, możesz wpaść i obejrzeć film krok po kroku. 

Ciasto jest puszyste, lekkie i bardzo proste do zrobienia. Moim zdaniem to super alternatywa dla ciężkich i kalorycznych tart z masłem. Zamiast borówek możesz użyć również jagód leśnych, jeżyn lub malin.


BORÓWKOWA BISZKOPTOWA TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I FRUŻELINĄ Z WIŚNI

.
Biszkopt

4 jaja, wybij do misy i ucieraj na sztywną masę, dodaj 190 g cukru i ubijaj dalej na sztywno, dodaj 190 g mąki tortowej i całość wymieszaj rózga. Przelej do formy wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Posyp 3 garściami borówek. Piekłam 35 min, 180 stopni, góra dół. Wystudź. Przetnij na pół.

KREM

500 ml mleka, 2 jaja L, 80 g proszku budyniowego, 5 łyżek cukru, całość wymieszaj dodaj 70 g masła, cały czas mieszając gotuj. Dodaj 85 g masła i całość zmiksuj blenderem. Krem wylej na spód biszkoptu, polej frużeliną (przepis poniżej), przykryj górnym blatem biszkoptu.


Frużelina (zamiennie dżem z wiśni) 500 g wiśni, 5 łyżek cukru, 2 łyżki pektyny, całość gotuj przez 10 minut, wystudź wyłóż na krem budyniowy. Przykryj górą biszkoptu.


Schłodź w lodowce przez 4-5 godzin.
Gotowe!😄♥️








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI