Orkiszowe jagodzianki z maślaną kruszonką

Jak tu obejść bez jagodzianki kiedy wszędzie zalewają nas przepisy na ciacha z tymi owocami 😍 Nie udało nam się dostać świeżych jagód ale posiadając frużelinę z tych owoców można zrobić pyszne bułeczki z takim nadzieniem. Nasze drożdżowe ciasto zrobiłyśmy z mąki orkiszowej a do kruszonki dodałyśmy trochę masła aby uzyskały dodatkowych walorów smakowych 💜

Film z przygotowania znajdziecie na naszym IG (tutaj)


Składniki:
-300 g mąki orkiszowej typ 700
-2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
-130 ml ciepłego mleka lub napoju roślinnego
-70 ml oleju rzepakowego
-100g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
-2 łyżki cukru
-mąka do podsypywania ciasta

Nadzienie
-500g frużeliny jagodowej
Frużelinę wysmażyć na nieprzywierającej patelni do uzyskania gęstych powideł jagodowych.

Kruszonka
-100g mąki orkiszowej (u nas pełnoziarnista)
-2 łyżki ksylitolu
-50g masła w temp. pokojowej

1. Mąkę wymieszać z drożdżami.
2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zblendować na gładko.
3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi i trochę wyrobić ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można ocieplać ciasto nad parą wodną).
4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką).
5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać powidłami z jagód. Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Składniki na kruszonkę zagnieść aby powstał „mokry piasek”. Kawałki kruszonki układać na jagodziankach nieco je dociskając.
7. Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły (u nas ok 20 minut).
8. Piec w 170’C ok 25 minut do zarumienienia.



2 komentarze:

  1. Super i jak bogato nadziane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak one cudownie wyglądają... taka jagodzianka na drugie śniadanie to jak spełnienie marzeń :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger