Jakie Opakowania Do Cukierni Wybrać? Praktyczne Wskazówki

Opakowanie kartonowe na ciastka

Opakowania cukiernicze — jakie pudełka cukiernicze sprawdzą się najlepiej?

Dostępne na rynku opakowania cukiernicze pozwalają na sprzedawanie produktów na wynos. W ostatnim czasie ten temat jest mocno poruszany ze względu na zmniejszenie sprzedaży i konsumpcji wyrobów na miejscu w lokalach gastronomicznych. Każda cukiernia czy kawiarnia sprzedająca ciasta, torty, ciasteczka, pączki, a także inne wyroby cukiernicze jak np. lody czy kawę musi zadbać o możliwość zapakowania ich i zabrania na wynos. Bez względu na to, czy pakowane mają być duże torty, czekoladki lub praliny, konsumenci oczekują solidnego i chroniącego zawartość opakowania, tak by w bezpieczny sposób mogli je przetransportować. Opakowania cukiernicze sprawdzają się nie tylko w sprzedaży bezpośredniej, ale przede wszystkim przy większych zamówieniach np. słodkości na specjalne okazje, jak wesela czy uroczystości okolicznościowe. W tym artykule dowiecie się Państwo, jakie są dostępne pojemniki cukiernicze. Jakie powinny mieć właściwości, a także co może być pomocne przy pakowaniu produktów na wynos? Zapraszam do przeczytania.

Opakowania cukiernicze — jakie są dostępne i co możemy w nie pakować?

W branży cukierniczej nie może dojść do sytuacji, w której dostępny produkt nie będzie mógł być zapakowany i zabezpieczony w sposób umożliwiający zabranie go poza lokal. Każda szanująca się cukiernia czy kawiarnia musi zadbać o możliwość zapakowania zakupionego towaru, bez względu na to, czy będzie to „kawałek” placka, czy ciasto weselne. Ważne, by pudełka cukiernicze spełniły swoją rolę.

Na rynku dostępne są różne rodzaje opakowań. Między innymi:

  • Opakowania kartonowe z rączką i bez rączki.
  • Pudełka na pączki.
  • Pudełka samoskładające.
  • Kartonowe pudełka na tort klejone i składane.
  • Małe pudełeczka na praliny.
  • Pudełka prezentowe i okolicznościowe.
  • Ekologiczne torebki na butelkę.

Każde z wyżej wymienionych opakowań, przeznaczone jest do pakowania innego rodzaju wyrobu cukierniczego. Mimo to nic nie stoi na przeszkodzie, by używać ich zamiennie. Pudełka cukiernicze muszą być wykonane z odpowiednich materiałów, przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ale o tej kwestii trochę później.

Eleganckie pudełko kartonowe w cukierni na słodkości

Rozmiary opakowań cukierniczych

W zależności od rodzaju produkowanych wyrobów cukierniczych będą potrzebne różne rodzaje opakowań. Począwszy od małych opakowań na pralinki i muffinki do dużych, na ciasta i torty. W przypadku tych drugich idealnie sprawdzą się stabilne opakowania tekturowe, które zagwarantują bezpieczeństwo podczas transportu (sztywne opakowanie chroni przed ewentualnym uderzeniem, uszkodzeniem). Na mniejsze ciasta i ciasteczka doskonale sprawdzą się kartonowe pudełka cukiernicze, a także plastikowe opakowania (np. na pączki).

Każdy producent opakowań cukierniczych posiada ma w swoim asortymencie bogaty wybór produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i pakowania. Opakowania cukiernicze, pojemniki, kartony i wszelkiego rodzaju pudełka na ciasto sprawdzą się w każdej cukierni i kawiarni. U producentów dostępne są także specjalne pojemniki cukiernicze np. na połowę tortu czy papilotki typu cupcake. Wszystkie wymienione produkty dostępne są w różnych wymiarach i kształtach, tak by wyroby cukiernicze prezentowały się znakomicie.

Opakowania cukiernicze nie muszą być nudne!

Przeważnie opakowania cukiernicze kojarzone są z białymi bądź szarymi opakowaniami. Prawda jest taka, że wcale nie muszą takie być. Każde opakowanie z kartonu na ciastka, ciasteczka, babeczki i placki może być wykorzystane do promowania firmy, a także zawierać kluczowe informacje dla klientów. Coraz częściej spotyka się opakowania na torty, które przyciągają wzrok licznymi zdobieniami i gustowną stylistyką.

Opakowania cukiernicze z nadrukiem lub grafiką bez wątpienia pozytywnie wpływają na wizerunek firmy wyrabiającej specjały cukiernicze. Efektownie zapakowane ciasta czy inne wyroby podnoszą prestiż firmy.

Ciastka w kartonie z okienkiem

Jakie cechy powinny mieć pojemniki cukiernicze?

Wizualna kwestia opakowań na torty i ciasta to nie wszystko. Artykuły przeznaczone do pakowania żywności powinny dawać gwarancję bezpiecznego jej przechowywania w magazynie, a także sprawiać, że będzie się ona elegancko prezentować w momencie ekspozycji i transportu. Każde opakowanie powinno zapewniać ochronę przed ewentualnym przemoknięciem, pokruszeniem i rozwarstwieniem. Dlatego też wszystkie opakowania kartonowe przeznaczone do transportu i pakowania wypieków produkowane są z materiałów odpornych na:

  • wilgoć,
  • tłuszcz,
  • wahania temperatury,
  • utratę cech jakościowych,
  • wstrząsy i zniszczenia,
  • działanie szkodliwych substancji.

Dzięki takim właściwościom mamy pewność, że zakupiony towar nie ulegnie zniszczeniu w drodze na uroczystość czy do domu. Nie można także pominąć bezzapachowej formy opakowań zarówno tekturowych, jak i plastikowych. Jest to bardzo ważna kwestia w przypadku wypieków takich jak tort czy ciasto z masą, ponieważ ewentualne przeniknięcie zapachu do wypieku zmieni jego smak. Wzmocnione, zabezpieczone brzegi i specjalna powłoka, którą są pokryte opakowania, skutecznie chronią cenne słodkości przed niebezpieczeństwem utraty apetycznego wyglądu i walorów smakowych. 

Istotną kwestią w przypadku opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest ich przechowywanie. Jak wiadomo wszystkie elementy, które mają styczność z jedzeniem, muszą być sterylne. Opakowania cukiernicze w większości przypadków pakowane są zbiorczo po kilkadziesiąt elementów, w taki sposób, by po otwarciu jednego opakowania inne pozostały nienaruszone, przez co nie dochodzi do zanieczyszczenia.

Samo przechowywanie opakowań, czy to wykonanych z kartonu, czy plastiku jest stosunkowo łatwe. Dzieje się tak za sprawą formy ich przygotowania do transportu i użycia. Opakowania te są przeznaczone do samodzielnego złożenia, przez co zajmują dużo mniej miejsca. Samo składanie wymaga jedynie kilku ruchów rękoma.

Eleganckie słodkości na zamówienie

Opakowania kartonowe czy plastikowe — które wybrać?

Od dłuższego czasu poruszana jest kwestia, które opakowania wybierać. Spór toczy się nie o kształt czy rozmiar, ale przede wszystkim o materiał, z którego zostały wykonane. Prawda jest taka, że wszystko zależy od samego przeznaczenia tego opakowania, bo ważne jest przede wszystkim, by dobrze spełniało swoją funkcję (niekoniecznie musi być więc wykonane z jakiegoś konkretnego materiału).

Przeważnie do pakowania większej ilości wypieków np. paczek na wesele lub chrzciny wybierane są opakowania zrobione z kartonu. Są na tyle stabilne i sztywne, że pozwalają na transport ciast w hurtowych ilościach i bez uszkodzeń. Opakowania plastikowe świetnie za to sprawdzą się nie tylko do ochrony produktów, ale także do ich eksponowania. Przeźroczyste opakowania umożliwiają szybkie obejrzenie zawartości.

Ważne, by bez względu na rodzaj użytego materiału opakowania cukiernicze były łatwe w użytkowaniu — składanie i otwieranie powinno przebiegać bezproblemowo, bez ryzyka, że podczas próby dostania się do zawartości opakowania wyroby ulegną uszkodzeniu.

Sama zewnętrzna ochrona wypieków i innych produktów cukierniczych może być wspomagana poprzez akcesoria przeznaczone do wypieków. Mowa tutaj między innymi o krążkach pod torty i placki, kartonowych tackach czy podkładkach powlekanych. Te i inne akcesoria pomogą w bezinwazyjnym wyciągnięciu wypieku i jego eleganckiej ekspozycji.

Zamówienie - ciasteczka w pudełku z okienkiem

Podsumowanie

Opakowania kartonowe i plastikowe na wszelkiego rodzaju wypieki cukiernicze to ważne wyposażenie każdej cukierni czy kawiarni. Opakowania kartonowe do samodzielnego złożenia czy opakowania plastikowe to must have każdego lokalu serwującego wyroby cukiernicze i nie tylko. To ważna kwestia, by mieć tego typu produkty — dzięki temu zapewnimy pełen komfort transportu zamówionych tortów, ciast, ciasteczek czy pralinek. Pięknie zapakowane produkty pozytywnie przełożą się na wizerunek firmy, a przede wszystkim będą świetną formą reklamy.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz