Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Chiny / China

Zha Jiang Mian

Zha Jiang Mian

Zha Jiang Mian to w dosłownym tłumaczenie makaron smażony z sosem.

Makaron po chińsku

Danie pochodzi z prowincji Shandong i jest popularne w północnych regionach Chin.

Podstawa Zha Jiang Mian to smażona wieprzowina, która następnie jest duszona w ciemnym, gęstym i słonym sosie, świeżo ugotowanego makaronu i różnych, najczęściej świeży warzyw.

Zha Jiang Mian

Eunuch Li Lianying, który nie był zwykłym Eunuchem, tylko Eunuchem cesarzowej wdowy Cixi w epoce Guangxu, dynastii Qing, w której cesarzem był Cesarz Guangxu, podczas ich ucieczki z Pekinu do Xi’an, kiedy to Sojusz Ośmiu Narodów zaatakował Chiny, trafił zwabiony zapachem do restauracji – zhajiangmian – i zamówił miskę, wegetariańskie Zha Jiang mian.

Danie tak mu posmakowała, że zaproponował je cesarzowej wdowie i cesarzowi.

Warzywa i makaron z mięsem po chińsku

Wszystkim danie tak posmakowało, że kiedy odchodzili cesarzowa wdowa Cixi zażądała, by kucharz, który przygotował to danie, wrócił z nikim do pałacu w Pekinie, by mógł im przygotowywać Zha Jiang Mian.

Zha Jiang Mian czyli makaron po chińsku

Od taka historyjka, jak to pyszne danie trafiło do pałacu Cesarza.

Aromatyczny makaron Zha Jiang Mian

Na zakończenie, zapraszam na pyszną miskę makaronu z wieprzowiną i warzywami, czyli Zha Jiang Mian.

Danie kuchni chińskiej Zha Jiang Mian
  • Sos ze słodkiej sfermentowanej fasoli 125 ml
  • Sos hoisin 50 ml
  • Woda 300 ml
  • Olej rośliny 3-5 łyżek
  • Gwiazdka anyżu 3-5 sztuk
  • Szczypiorek podzielony na biała i zieloną część
  • Imbir 5 cm posiekany
  • Wieprzowina mielona 400 gram
  • Mirim lub Wino Shaoxing 3-5 łyżek
  • Makaron jajeczny chiński
Dodatki
  • Rzodkiewka
  • Ogórek zielony
  • Kiełki
Makaron z mięsem i warzywa
  • Po pierwsze wymieszaj wodę z sosami z fasoli, hoisin i mirim.
  • Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej, wrzuć imbir, anyż i białą część szczypiorku, chwilę podsmaż i dodaj mięso, wymiesza i smaż jakieś 20 minut.
  • W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Po trzecie wlej mieszankę płynów i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć, dodaj makaron, zieloną część szczypiorku, wymieszaj, grzej, aż sos idealnie obtoczy makaron.
  • Na koniec nałóż makarano (pamiętaj usunąć gwiazdki anyżu, by nie połamać zębów) z mięsem, dodaj warzywa i oczywiście zajadaj.
  • Smacznego.
Zha Jiang Mian Rafalcook

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]