Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tęczowe ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to jedne z moich ulubionych ciast. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i dosyć szybko znikają. W moim domu w lato często właśnie takie wypieki. Moja dzisiejsza propozycja to pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem galaretek. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Pierwszy raz przygotowywałam je rok temu. Okazał się hitem w moim domu. Doskonały do herbaty. Polecam !

Składniki:

600 ml mleka

250 g biszkoptów

150 g cukru 

150 g masła

60 g galaretki czerwonej

60 g galaretki zielonej

60 g budyniu waniliowego

15 g mąki ziemniaczanej

15 g mąki pszennej

3 żółtka

Do 450 ml mleka dodajemy cukier. Gotujemy. W 150 ml mleka mieszamy żółtka, obie mąki oraz budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło miksujemy. Dodajemy partiami zimny budyń. 

W kwadratowej formie układamy na dnie biszkopty. Na biszkoptach smarujemy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. 

Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy. 

Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy. 

Tężejącą galaretkę czerwoną lejemy na krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. 

Tężejącą galaretkę zieloną lejemy na galaretkę czerwoną. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Całe ciasto chłodzimy przez dwie godziny.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj