Pomidorki koktajlowe w marynacie do słoików

Pomidorki koktajlowe w marynacie

Ciekawy przepis na włożenie pomidorków koktajlowych do słoików. Trzeba jednak cierpliwie poczekać, aż przejdą zalewą. Przepis na zalewę wystarcza na 5 słoików 0,5 l

Co potrzeba:

  • Pomidorki koktajlowe,
  • Czosnek,
  • Pieprz w ziarnach,
  • Świeża bazylia,
  • Olej

Co potrzeba na zalewę:

  • 1 litr wody,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%,

Wykonanie:

Pomidorki myjemy, pozbawiamy ogonków, zostawiamy do obsączenia. Składniki na zalewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił i nie przypalił. Zostawiamy do wystudzenia. Do słoików dajemy po jednym dużym ząbku czosnku pokrojonym w plasterki, po 1 płaskiej łyżeczce pieprzu w ziarnach, upychamy delikatnie pomidory przekładając je kilkoma listkami bazylii, wlewamy po 1 łyżce oleju, zalewamy zalewą zostawiając 1 cm od brzegu. Słoiki wycieramy papierowym ręcznikiem, zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 słoików, gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, zostawiamy do wystudzenia. Jeśli po 10 minutach zakrętki nie złapały, odwracamy słoiki do góry dnem. Pomidorki są dobre do jedzenia po przynajmniej 1 miesiącu, kiedy przejdą smakiem zalewy. Im dłużej poczekamy, tym lepszy będzie smak.

Smacznego:))

 pomidory, pomidorki koktajlowe, bazylia, czosnek, ocet

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1