Wiśniówka, nalewka z wiśni

Wiśniówka, nalewka z wiśni

 

Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, pora więc się zabrać na przygotowanie pysznej domowej nalewki. Wiśniówka ma piękny głęboki kolor i wspaniały aromat. Według mnie to klasyka gatunku, która powinna się znaleźć w każdym barku.

Niestety, tak jak każda nalewka,  wiśniówka również wymaga sporo czasu, zanim trafi do naszych kieliszków, ja np. uważam, że najlepiej smakuje kolejnego roku, kiedy pięknie dojrzeje i nabierze cudownego koloru. 

Dlatego nalewka z wiśni, którą widzisz na zdjęciu jest zeszłego roku. Teraz czas nastawić kolejną, a tą się delektować. Oczywiście nie zapominając przy okazji o wiśniach, które zostają po produkcji nalewki. Dodaj je do lodów, a wtedy deser z pewnością nabierze charakteru.

A na blogu znajdziesz również przepisy na inne domowe alkohole:



 

bordowy płłyn w małym kieliszku na biało zielonym talerzu

 

Wiśniówka, nalewka z wiśni

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1300 g wydrylowanych wiśni
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 500 g cukru

 

 

Wykonanie

  • Wiśnie włóż do słoika, zalej je alkoholem i wodą. Zakręć i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw słój na 6 tygodni, pamiętaj aby zamieszać słojem raz na 2 dni.
  • Po tym czasie zlej płyn do butelki, zakręć i schowaj w ciemne miejsce.
  • Wiśnie zostaw w słoju, zasyp je cukrem i zakręć słoik. Następnie dokładnie nim zamieszaj.
  • Codziennie potrząsaj słojem, żeby cukier obkleił wszystkie owoce.
  • Gdy cukier się rozpuści, mniej więcej trwa to 10 dni do 2 tygodni, powstały syrop wlej do butelki z nalewką. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 4 tygodnie do leżakowania.
  • Wiśnie zostaw do zjedzenia, lub wykorzystaj je do deserów i ciast, mają moc 😀
  • Po tym czasie nalewkę przefiltruj, ja używam papierowego filtra do kawy, przelej do butelek, dobrze zakręć i na koniec podpisz butelki.


ciemny płyn w szklanym kileisku

 

Komentarze