Sałatka makaronowa z jajkami i warzywami

Przepyszna sałatka makaronowa, której cały sekret tkwi w pysznym, wyrazistym w smaku sosie. Połączenie majonezu z musztardą, octem winnym i startym ogórkiem konserwowym jest moim zdaniem fenomenalne i wprost stworzone do sałatek tego typu.

Tutaj oprócz makaronu, który stanowi główną bazę sałatki, mamy ugotowane na twardo jajka i warzywa: paprykę, ogórka i czerwoną cebulę. Wykorzystałam połowę surowej cebuli, a połowę zamarynowałam w occie winnym. Uwielbiam ten zabieg!

Tylko tyle wystarczy, by wyczarować smaczną, uniwersalną sałatkę na każdą okazję. Polecam!

  • 300 g makaronu np kolanka
  • 4-5 jajek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 pełne łyżeczki musztardy
  • 2 ogórki konserwowe
  • szczypta cukru pudru
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę.

Paprykę oraz ogórka (bez gniazda nasiennego) kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę dodajemy do pozostałych składników, a połowę zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy ocet winny i ponownie odstawiamy na kilka minut. Zamarynowaną cebulę dodajemy do sałatki (bez zalewy).

Majonez łączymy z musztardą oraz octem jabłkowym. Dodajemy starte na drobnych oczkach tarki ogórki (jeśli jest duży, wystarczy 1 sztuka). Doprawiamy do smaku szczyptą cukru pudru oraz solą i pieprzem. Sos łączymy z pozostałymi składnikami.