Ciasto kawosz

Ciasto kawosz

Jeśli tak jak ja uważasz, że bez kawy nie ma życia, z pewnością starasz się przemycić ją pod różnymi postaciami do swojej kuchni. Oczywiście nic nie zastąpi filiżanki z małą czarną, ale desery z dodatkiem kawy też plasują się bardzo wysoko na liście moich ulubieńców. Ciasto Kawosz w ostatnim czasie zrobiło furorę w mojej rodzinie, a o przepis zapytały mnie nawet te osoby, które raczej nie przepadają za kawą. Koniecznie spróbujcie, bo efekt zdecydowanie wart jest każdej minuty poświęconej na jego zrobienie.

Jaką kawę do ciasta wybrać?

Zawsze wychodzę z założenia, że dobry przepis to tylko część klucza do kulinarnego sukcesu. Równie ważne (a może i ważniejsze) są dobrej jakości składniki. To właśnie od nich zależy czy finalne danie będzie smaczne czy też nie. Z mizernych produktów naprawdę ciężko będzie ugotować coś pysznego. Tymczasem jeśli sięgniesz po składniki wysokiej jakości, cała reszta to już drobnostka.

Dobra kawa jest więc podstawą w przypadku tego ciasta. Najlepiej będzie, jeśli sięgniesz po taką, która ci smakuje i którą pijasz na co dzień. Pod żadnym pozorem nie traktuj tego ciasta, jako sposobu na wykorzystanie kawy niezbyt dobrej jakości lub tej która już zwietrzała. Nic dobrego z tego nie wyniknie. Jeśli chcesz by ciasto zachwycało smakiem i miało intensywny aromat, sięgnij po taki sam napar.

W czym zaparzyć kawę?

Smak kawy w dużej mierze zależy od tego, w czym ją zaparzysz. Od wielu lat polegam na mojej wiernej kawiarce kupionej w Coffeedesk.pl. Darzę ją ogromnym sentymentem, a zaparzona w niej kawa smakuje równie dobrze co ta z ekspresu.

Do przygotowania naparu do tego ciasta możesz również zdać się na najprostszą i najbardziej tradycyjną metodę przygotowywania kawy czyli po prostu zalania jej wrzątkiem. Należy jednak uważać, aby nie wlać do masy płynu razem z fusami. W tym celu poczekaj, aż opadną na dno szklanki, a dopiero wtedy ostrożnie zlej napar, starając się nie poruszyć osadu na spodzie.

Z jakim wyprzedzeniem można zrobić ciasto kawosz?

Jedną z największych zalet tego ciasta jest fakt, że bardzo dobrze znosi ono przechowywanie. Najlepiej będzie jeśli wstawisz je do lodówki. Aby przedłużyć jego świeżość, przełóż ciasto do szczelnie zamykanego pojemnika lub owiń je folią spożywczą. W ten sposób zapobiegniesz jego wysychaniu i zmniejszysz ryzyko, że biszkopt i krem wchłoną zapachy innych produktów trzymanych w lodówce.

Czy ciasto kawosz można mrozić?

Wiele ciast bardzo dobrze znosi mrożenie, niestety to do takich nie należy. W czasie rozmrażania masa kawowa może się rozwarstwić, a w związku z tym całe ciasto może stracić swój kształt. Mrożenie całkiem nieźle znoszą za to blaty biszkoptowe, więc jeśli masz taką potrzebę, możesz przygotować je z wyprzedzeniem, zostawiając na koniec zrobienie kremów i złożenie ciasta.

Ciasto kawosz
Ciasto kawosz

Przepis na ciasto kawosz

Składniki na ciasto kawosz

Na blaszkę o wymiarach ok. 20×30 cm

Biszkopt kawowy

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżka kawy mielonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła

Pianka kawowa

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok. 150 ml bardzo mocnej kawy
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 150 ml mocnej kawy
  • 2 garści bez

Jak zrobić ciasto kawosz

Biszkopt kawowy

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do nich cukier. Miksuj całość tak długo aż cukier się rozpuści, a masa będzie błyszcząca. Następnie zacznij dodawać do niej po jednym żółtku nie przerywając miksowania.

Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej przez sitko. Dodaj do nich kawę, a następnie dokładnie wymieszaj. Powoli zacznij dodawać sypkie składniki do masy jajecznej. Całość dokładnie, ale ostrożnie wymieszaj przy pomocy szpatułki, tak aby wszystko dobrze się połączyło, ale masa zachowała puszystość.

Blaszkę do ciasta posmaruj masłem, a następnie delikatnie oprósz niewielką ilością kakao. Wylej przygotowaną wcześniej masę, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut – do suchego patyczka. Wystudź biszkopt przy uchylonym piekarniku. Wyjmij go z blaszki, a następnie przekrój go na dwa blaty.

Masa kokosowa

Przelej śmietanę do niewielkiego rondelka, a następnie dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Podgrzewaj całość przez kilka minut, aby czekolada i masło dobrze się rozpuściły. Następnie dodaj do nich wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj nie przerywając gotowania. Podgrzewaj masę na niewielkim ogniu przez kilka chwil, aż wiórki wchłoną większość płynu. Odstaw do wystygnięcia.

Pianka kawowa

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Żelatynę zalej jeszcze ciepłą kawą i wymieszaj całość dokładnie aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, uważając aby jej nie przebić. Jeśli zauważysz w niej grudki, oznacza to że śmietana została zbyt mocno ubita i zaczęło już robić się z niej masło. W takiej sytuacji musisz zacząć od nowa, a z przebitej śmietany zrób domowe masło.

Do ubitej śmietany dodaj cukier puder, a następnie wlej chłodną kawę z żelatyną. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy szpatułki, uważając aby masa zachowała swoją puszystość.

Złożenie i dekoracja ciasta

Do osobnej miseczki odłóż 1/4 masy na piankę kawową.

W blaszce ułóż jeden blat ciasta. Nasącz go połową chłodnej kawy (możesz wymieszać ją także z ulubionym alkoholem). Na biszkopt wyłóż połowę pozostałej masy na piankę kawową. Wstaw ciasto na 5 minut do zamrażalnika, aby masa lekko stężała.

Następnie ułóż na niej masę kokosową i pozostałą część masy kawowej. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Nasącz ciasto pozostałą kawą. Na wierzchu ciasta rozsmaruj odłożoną wcześniej masę kawową, tak aby utworzyła cienką warstwę. Wstaw ciasto do schłodzenia do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem, wierzch ciasta udekoruj pokruszonymi bezami.

Zobacz też inne przepisy na ciasta

Zobacz też nowe przepisy

Współpraca reklamowa


KOMENTARZE