czwartek, 11 sierpnia 2022

Ciasto czekoladowo-bananowe z borówkami

Ciasto z mnóstwem owoców! Dlaczego nie, zwłaszcza z borówkami, które to owoce sezonowe!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 200 g banana bez skórki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej oraz rozgniecionego banana. Całość wymieszać. Kolejno dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Całość ponownie wymieszać. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnie ułożyć dokładnie umyte i osuszone borówki amerykańskie. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz