Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki

Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki
Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki

Polish Burger to wariacja na temat wszystkim znanych i lubianych hamburgerów, tyle że zamiast kotleta z mięsa mielonego mamy naszego tradycyjnego schabowego. Takie domowe danie jest o wiele lepsze od wielu z tanich budek i restauracji, gdyż cenowo wychodzi jeszcze lepiej, a poza tym powstaje ze sprawdzonych i pewnych składników.

Jak zrobić Polish Burgera?

Wystarczy usmażyć zwykłe schabowe, a w międzyczasie podgrzać bułki i pokroić pomidora i ogórka. Następnie wszystko składamy w bułce i gotowe! Całość zajmie około 25 minut.

 

Składniki na Polish Burgera:

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 8 liści sałaty
  • 4 plastry sera żółtego (dałam mimolette)
  • pomidor
  • ogórek (świeży lub korniszony)
  • 4 łyżki prażonej cebuli
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki ketchupu

 

Kotlety schabowe:

  • około 400 g schabu bez kości
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej

 

Przygotowanie

Pomidora i ogórka kroimy na plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy.

Schab kroimy na 4 plastry. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem na cienki płat. Obsypujemy je solą i pieprzem. Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron po kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na gorące kotlety nakładamy plastry sera żółtego

W międzyczasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez około 5 minut. Każdą połówkę smarujemy majonezem i nakładamy na nią sałatę.

Składamy hamburgery. Na spodniej części bułki układamy pomidora, kotlet z serem, ogórka, polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulą. Przykrywamy drugą połówką bułki i lekko dociskamy.

Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki
Polish Burger – buła, schabowy i wypasione dodatki

 

Zobacz inne przepisy na pyszne domowe fast foody:

Domowe hamburgery

Stripsy z kurczaka z sosem czosnkowym, frytkami i surówką – domowy fast food

Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą

Kapsalon – wyśmienity fastfood

Frytki po amerykańsku – frytki z serem

 

Print Friendly, PDF & Email