Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Deser/Dessert Meksyk / Mexico

Chamoyada

Chamoyada lub Mangonada, lub Chamango, lub po prostu Raspado.

Chamoyada

Zacznijmy od tego, czym jest…Raspado, lub Raspas, lub Piraguas, lub Raspados.

Tak, tak to różne nazwy, tego samego, czegoś, a czego, to w skrócie postaram się wyjaśnić poniżej, mój drogi czytelniku.

Raspado w rzeczywistości to lód pokruszony polany, posypany, sokami lub kawałkami owoców, najbardziej popularne to mango, ananas, tamaryndowiec, rompope – w niedługim czasie będzie na stronie, jest w trakcie przygotowań – limonka czy guawa.

Meksykański napój chamoyada

Wracamy do Chamoyady lub Mangonady, to niezwykle połączenie, zimnego, słodkiego, słonego, kwaśnego i pikantnego smaku, który oczywiście idealnie nadaje się na upalne dni i w Meksyku, można go kupić wszędzie, od bardziej gęstej do rzadszej konsystencji.

Tajín i mango i Chamoy

Kiedy powstała Chamoyada ❓ nikt tak dokładnie nie wie, ale to nie ma znaczenia, ponieważ jest niezwykle pyszna.

Chamoyada from Mexico

Na zakończenie, zapraszam na fantastyczną meksykańską Chamoyade.

Chamoy
  • Woda wedle uznania
  • Papryczka chili 1-2 sztuki
  • Dżem morelowy słoiczek jakieś 250 gram
  • Sok z limonki 4-5 sztuk
  • Cukier 3 łyżki
  • Sól 0/5 łyżeczki
Chamoyada
  • Chamoy ⬆️ lub ⬇️ poniżej, Chamoy, który zajmuje troszkę więcej czasu w przygotowaniu. Także możesz wybrać, mój drogi czytelniku.
  • Mrożone mango 250 gram
  • Sok z ananasa z puszki
  • Ananas z puszki
  • Sok z limonki 1-3 sztuki
  • Tajín kilka łyżek
  • Lód dużo
Chamoy
  • Po powiersze przygotuj Chamoy trudniejsza i dłuższa wersja, którą znajdziesz tutaj, lub prostsza, to włóż wszystkie składniki do blendera i zblenduj na jednolitą masę, wody użyj tyle, by Chamoy, nie był zbyt rzadki.
  • Po drugie włóż do blendera, oczywiście umytego po Chamoy, wszystkie składniki i wymieszaj.
  • Na koniec włóż kilka kostek lodu do szkła i na przemian nalewaj Chamoy i mus z mango, aż napełnisz całość i już na sam koniec posyp całość Tajín.
  • Zdrówko.
Słodko zimno pikantne kwaśno

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]