Chamoyada lub Mangonada, lub Chamango, lub po prostu Raspado.
Zacznijmy od tego, czym jest…Raspado, lub Raspas, lub Piraguas, lub Raspados.
Tak, tak to różne nazwy, tego samego, czegoś, a czego, to w skrócie postaram się wyjaśnić poniżej, mój drogi czytelniku.
Raspado w rzeczywistości to lód pokruszony polany, posypany, sokami lub kawałkami owoców, najbardziej popularne to mango, ananas, tamaryndowiec, rompope – w niedługim czasie będzie na stronie, jest w trakcie przygotowań – limonka czy guawa.
Wracamy do Chamoyady lub Mangonady, to niezwykle połączenie, zimnego, słodkiego, słonego, kwaśnego i pikantnego smaku, który oczywiście idealnie nadaje się na upalne dni i w Meksyku, można go kupić wszędzie, od bardziej gęstej do rzadszej konsystencji.
Kiedy powstała Chamoyada ❓ nikt tak dokładnie nie wie, ale to nie ma znaczenia, ponieważ jest niezwykle pyszna.
Na zakończenie, zapraszam na fantastyczną meksykańską Chamoyade.
Chamoy
- Woda wedle uznania
- Papryczka chili 1-2 sztuki
- Dżem morelowy słoiczek jakieś 250 gram
- Sok z limonki 4-5 sztuk
- Cukier 3 łyżki
- Sól 0/5 łyżeczki
Chamoyada
- Chamoy ⬆️ lub ⬇️ poniżej, Chamoy, który zajmuje troszkę więcej czasu w przygotowaniu. Także możesz wybrać, mój drogi czytelniku.
- Mrożone mango 250 gram
- Sok z ananasa z puszki
- Ananas z puszki
- Sok z limonki 1-3 sztuki
- Tajín kilka łyżek
- Lód dużo
- Po powiersze przygotuj Chamoy trudniejsza i dłuższa wersja, którą znajdziesz tutaj, lub prostsza, to włóż wszystkie składniki do blendera i zblenduj na jednolitą masę, wody użyj tyle, by Chamoy, nie był zbyt rzadki.
- Po drugie włóż do blendera, oczywiście umytego po Chamoy, wszystkie składniki i wymieszaj.
- Na koniec włóż kilka kostek lodu do szkła i na przemian nalewaj Chamoy i mus z mango, aż napełnisz całość i już na sam koniec posyp całość Tajín.
- Zdrówko.