wtorek, sierpnia 09, 2022

Pulpeciki z chińskimi warzywami

 


Nie masz pomysłu na obiad, jesteś miłośnikiem dań chińskich. Oto przepis dla Ciebie. Mięsne kuleczki zatopione w warzywach chińskich w aromatycznym sosie. Daj się skusić.


8 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki na pulpety:

1 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula

1 całe jajko

1 łyżeczka papryki ostrej

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki śmietany 12%

Sól

Mąka pszenna do obtoczenia

Olej do smażenia

Składniki na sos z warzywami:

900 g mieszanki warzyw chińskich

2 ząbki czosnku

2 łyżki pasty curry czerwonej 

4 szt. chilli peperoncini owoc suszony

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sól

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, bułkę tartą, sól, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Następnie z mięsa robię małe kuleczki, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju.





2. Na drugiej większej patelni smażę obrany, przeciśnięty przez praskie czosnek, owoce suszone chilli peperoncini oraz warzywa chińskie. Pod koniec smażenia podlewam jedną szklanką wody, dodaję pastę curry czerwoną, przyprawę curry w proszku, sos sojowy i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję.







3. Danie gotowe.

4. Podaję z ryżem

5. Smacznego.


Zapraszam na inne moje przepisy:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz