wtorek, 9 sierpnia 2022

Sałatka ryżowa z boczniakami i groszkiem

Ależ dzisiaj kolorowo i smakowicie na talerzu.
Chcecie wiedzieć co tam włożyłam? ależ proszę bardzo poniżej przepis na sałatkę z ryżem i boczniakami.
Aby grzyby były chrupiące i aromatyczne przy smażeniu nie wolno ich mieszać tylko pozwolić się im się przyrumienić.
Zaczynamy?
Sałatka z ryżem i boczniakami.

Składniki:
  • 200 g boczniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 g groszku zielonego mrożonego
  • 3/3 szklanki suchego ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 6 - 8 pomidorków koktajlowych
  • liście sałaty masłowej
  • 2 łyżki sosu Sukiyaki Souce Suree
  • oliwa do skropienia
Przygotowanie dania:
  • Ryż zalałam bulionem i gotowałam 10 minut, potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam jeszcze pod przykryciem 5 minut.
  • Boczniaki pokroiłam na kawałki wzdłuż blaszek.
  • Na patelni rozgrzałam olej i masło i ułożyłam grzyby, skropiłam sosem sojowym, smażyłam aż się zrumieniły.
  • Zdjęłam z patelni.
  • Pomidorki poprzekrawałam na połówki.
  • Groszek wysypałam na sito i zanurzyłam we wrzącej wodzie na 30 sekund.
  • Na talerzu ułożyłam liście sałaty, na nich wysypałam ryż, groszek, pomidorki i boczniaki.
  • Skropiłam oliwą i sosem Sukiyaki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Sierzchowo - walący się dworek woj. kuj - pom

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger