Schab w doskonałym sosie pysznie smakuje z makaronem, ale sprawdzi się też z pieczywem
Co potrzeba:
- 600 g schabu wieprzowego,
- 500 g-600 g młodej cukinii,
- 300 g-400 g pora,
- 400 g śmietanki 30%,
- 1/2 papryczki chili bez pestek,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Cukinię oczyszczamy z pestek, kroimy w ćwierćplasterki bez
obierania ze skóry, przekładamy do miski. Schab kroimy w plastry o grubości ok.
1 cm, następnie każdy plaster kroimy w słupki o grubości ok. 0,5 cm,
przekładamy na patelnię z 5 łyżkami oleju, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską
łyżeczkę pieprzu, smażymy do zrumienienia, przekładamy bez tłuszczu na duży talerz.
Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, dajemy cukinię, smażymy do zeszklenia i
lekkiego zrumienienia na średnim płomieniu. Gotową przekładamy bez tłuszczu do
schabu. Na patelnię dajemy por pokrojony w plasterki, paprykę chili pokrojoną w
cienkie paseczki, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, smażymy do zeszklenia,
gotowy przekładamy do osobnej miski. Na patelnię dajemy z powrotem mięso z
cukinią, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy 40 minut. Po tym czasie
dajemy usmażony wcześniej por, wlewamy śmietanę 30%, dusimy bez przykrycia 20-30 minut, aż sos nieco się zagęści. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :))
wieprzowina, por, cukinia, papryczka chili, śmietanka słodka 30%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1