Kotlety Kurczak

Roladki z kurczaka z mozzarellą

7 sierpnia 2022
Roladki z kurczaka z mozzarellą

Drobiowe roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Jak zrobić pierś kurczaka inaczej? Soczyste roladki z kurczaka z mozzarellą. Roladki z serem to pyszne danie z piersią kurczaka na ciepło.  Czym faszerować roladki z kurczaka? Najpopularniejsze są roladki z pieczarkami i serem, roladki z warzywami czy też sam kurczak z pieczarkami. Roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to nie tylko smaczne i soczyste kotleciki to także efektowne danie. Rumiana, chrupiąca panierka i delikatne, soczyste wnętrze. Taki pomysł na pierś kurczaka znakomicie się sprawdzi na  mały rodzinny obiad domowy  jak i na większą imprezę. Jak zrobić roladki z kurczaka z serem?

Co można zrobić z fileta kurczaka na obiad

Filet kurczaka z piekarnika, kotlety po zbójnicku, pierś kurczaka w cieście   koperkowym. To tylko kilka z pomysłów na pierś z kurczaka. Każdy chce uzyskać soczyste roladki z kurczaka, takie roladki są najlepsze i równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Roladki z serem, roladki z mozzarellą, roladki z szynką, roladki z piekarnika czy też w sosie. Wybór jest ogromny i każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś polecam roladki z piersi kurczaka z serem i pomidorami.

Zapraszam na przepis 🙂

 

Roladki z kurczaka z mozzarellą

Roladki z kurczaka z mozzarellą

 

 

 

Roladki z kurczaka z mozzarellą przepis

filet z piersi kurczaka 2 dużo

mozzarella mini kulki opakowanie

pomidorki koktajlowe około 10 sztuk

suszona bazylia 1 łyżeczka

jajka 2 sztuki

bułka tarta

sól i pieprz

tłuszcz do smażenia

patyczki do szaszłyków

folia spożywcza

 

Roladki z kurczaka z mozzarellą

Roladki z kurczaka z mozzarellą

 

 

Jak zrobić roladki z kurczaka z serem

Dwa filety z kurczaka chodzi o dwie pojedyncze piersi.  Takie aby można je było przekroić na pół i rozbić na dwa cienkie płaty i zrobić z każdego dwie roladki. Jeżeli kupisz lub masz już mniejsze nie przekrawaj ich, takie rozbij.

Kulki mozzarelli odsącz z zalewy, pomidorki umyj i dokładnie osusz. Jajka wybij do naczynia, dodaj szczyptę soli i pieprzu dokładnie razem wymieszaj.

Na patyczki nadziewaj na przemian pomidorek, mozzarella itd. Przesuń je do grubszego końca zostawiając 1 cm wolnego patyczka. Ilość sera i pomidorków zależy jak duże masz płaty mięsa. Gdy nadziejesz już wszystko  tyle ile trzeba, ułam drugi koniec patyczka też tak na 1 cm ponad nadzienie.

Każdy płat mięsa ułóż na folii, przykryj folią i rozbij dość cienko. Polędwiczki też rozbij, jeżeli zrobi Ci się jakaś dziura w mięsie będzie można ją załatać.

Odkryj z mięsa folię ( góra) oprósz filet delikatnie solą, pieprzem i odrobiną suszonej bazylii.

Przy  dłuższej krawędzi ( od swojej strony) ułóż patyczek z pomidorkami, nadzienia w roladce ma być tyle aby mięso je dokładnie pokryło. Czyli najpierw krótsze brzegi do środka a później rolowanie.

 

Roladki z kurczaka z mozzarellą

 

Nabij krótsze boki na patyczki i zroluj, zawiń w folię i skręć mocno końce i tak z każdą roladką. Włóż do lodówki łączeniem do spodu na około 1 godzinę, aby mięso się zależało. Takie schłodzone roladki dużo lepiej się panieruje i łatwiej nad nimi zapanować.

Wyjmij roladki z lodówki, ściśnij w dłoni i ostrożnie wyciągnij patyczek. Rozpakuj z folii, panieruj w jajku i bułce, smaż na rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle około 10 minut co 2 minuty obracając aby się równo usmażyły.

Po usmażeniu przekładaj roladki z serem do rondla z pokrywką i tak pozostaw je  na 10 minut aby sobie odpoczęły, a mięso się zamknęło.

Do smażenia najlepiej sprawdza się niewielki rondel gdzie można wrzucić po 2 roladki, a tłuszczu jest nie więcej jak 2 cm. Tak roladki się smażą równomiernie i dość szybko. Pamiętaj gaz nie może być zbyt mocny!

Jeżeli nie chcesz bawić się z patyczkami, możesz spróbować układać ser i pomidorki obok siebie na mięsie i rolować, ale to dość trudne. Możesz też smażyć z patyczkami i wyjąć je dopiero po usmażeniu. Tu jest całkowita dowolność.

Do takich roladek znakomicie będzie pasować surówka z cukinii , niezawodne ziemniaki gniecione w mundurkach, szaszłyki ziemniaczane z piekarnika czy ziemniaki pieczone z blachy.

 

Smacznego 😊

 

Roladki z kurczaka z mozzarellą

Roladki z kurczaka z mozzarellą

 

 

Kotlety z kurczaka inaczej czyli filet w cieście, wszystkie roladki, tradycyjny filet zapiekany z serem, grzybami czy innym mniej lub bardziej popularnym dodatkiem.

Jak przyprawić kotlety z piersi kurczaka aby był super smaczny? Mięso z kurczaka jest delikatne i raczej potrzebuje stanowczych dodatków aby nabrało charakteru. Czosnek, grzyby świeże czy suszone, leśnie czy z uprawy znakomicie się sprawdzą. Tak samo jak czosnek, bazylia, rozmaryn czy tymianek. Kto nie próbował polecam pierś z kurczaka w panierce z natką pietruszki.

Co zrobić żeby kotlety z kurczaka były soczyste? Super patent na soczystą pierś kurczaka?  Jeżeli są to roladki z kurczaka, one będą soczyste ponieważ nadzienie dostatecznie nawilży suche mięso. Jeżeli robisz kotlety tradycyjne panierowane wtedy musisz uważać na czas smażenia aby ich nie przeciągnąć i aby w trakcie smażenia nie dziurawić mięsa widelcem. Aby sok z kotleta nie wypłynął na patelnię, wtedy nie ma mowy o soczystym kotlecie, będzie suchy wiór.

Pierś z kurczaka kcal jest ich niewiele, jednak nadzieniem i panierką z małej ilości kalorii może się zrobić całkiem dużo. Jeżeli liczysz kalorie, możesz nadziać pierś samymi pomidorami świeżymi lub suszonymi. Możesz pominąć panierkę i nie smażyć na patelni, a zrobić roladki z piekarnika.

Inne pomysły na pierś z kurczaka zapiekanki gyros,  fit sałatka z mango i kurczakiem Do miłego 👋

 

Roladki z kurczaka z mozzarellą

Roladki z kurczaka z mozzarellą

Zobacz również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz