Sałatka z roszponką

Pyszna i zdrowa sałatka z roszponki ze świeżymi warzywami, oliwkami i pestkami dyni. Sałatka z dodatkiem czerwonej papryki, cukinii i pomidorków koktajlowych jest super smaczna i prosta w przygotowaniu. Sałatkę możesz wzbogacić dodając inne warzywa, np. posiekaną czerwoną cebulę, kosteczki ugotowanych (lub pieczonych) buraków, kukurydzę, fasolkę szparagową.. Aby sałatka była bardziej pożywna dodaj sery typu mozzarella (posiekana, kulki lub tarta), tarty parmezan lub posiekana feta. Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, na imprezę lub dodatek do kanapek bądź obiadu, np. do faszerowanych papryk. To super smaczna sałatka, której przygotowanie zajmie Ci chwilę. Zapraszam po sprawdzony przepis na sałatkę z roszponką.

SKŁADNIKI:

  • 100 g roszponki
  • ½ cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 18 pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 20 g pestek z dyni
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa i roszponkę umyj. Możesz także kupić gotową, paczkowaną umytą roszponkę.

Cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, posiekaj w talarki. Paprykę pokrój w kosteczkę. Oliwki i pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Możesz je też posiekać na mniejsze kawałki, czyli na cztery.

W większej misce ułóż roszponkę, dodaj pokrojone na kawałki warzywa.

Sałatkę polej łyżką soku z cytryny, dodaj dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość posyp pestkami dyni, solą i pieprzem, wymieszaj.

Pestki dyni (przed dodaniem do sałatki) możesz uprażyć chwilę na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Pestki dyni śmiało zastąpisz pestkami słonecznika lub posiekanymi nerkowcami.

Sałatkę polej pięcioma łyżkami oleju z suszonych pomidorów lub sosem winegret.

Smacznego

Sałatka z roszponką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *