Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Tajlandia / Thailand

Pad Pak Thai

Pad Pak Thai warzywa po Tajsku

Pad Pak Thai to szybkie, proste i oczywiście niezwykle pyszne danie z Tajlandii.

Tajskiej warzywa Pad Pak Thai

Jest to tajska wersja stir fry, na którą bardzo duży wpływ miała kuchnia chińska.

Pad Pak Thai tradycyjnie składa się głównie z warzyw z dodatkiem źródła białka jak, kurczak, krewetki tudzież wołowina.

Pad Pak Thai

Ta wersja jest wegetariańska, bo zapewne ktoś z moich drogich czytelników nie jada mięsa.

Na zakończenie zapraszam Cię na szybkie tajskie warzywa z patelni.

Pad Pak Thai warzywa po Tajsku

Ps. Jeśli interesuje Cię, mój drogi czytelniku, krótka historia i przepis na Pad Thai z kurczakiem, zapraszam Cię tutaj ⬇️

Stir fry po Tajsku
Sos
  • Sos sojowy 3-5 łyżek
  • Sos ostrygowy 1-3 łyżki
  • Olej sezamowy 1-3 łyżki
  • Olej rybny 1-3 łyżki
  • Sos sriracha 1 łyżeczka
  • Pasta z bazylii tajskiej 1-3 łyżki
  • Trawa cytrynowa 1-3 łyżeczki
  • Cukier brązowy 1 łyżeczka
  • Sok z limonki
Warzywa
  • Marchewka
  • Brokuły
  • Papryka
  • Groszek
  • Grzyby Shitake namoczone w wodzie, aż będą miękkie
  • Cebula
  • Czosnek
  • Imbir
  • Ryż
Ryż i warzywa
  • Po pierwsze składniki na sos wymieszaj ze sobą.
  • Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie – trzy łyżki oleju roślinnego.
  • Ach zapomniał bym, warzywa pokrój na wielkość kęsa i jeśli chcesz mój drogi czytelniku, twardsze warzywa zblanszuj przez kilka minut w gorącej wodzie.
  • Po trzecie wrzuć czosnek, cebulę i Imbir, chwilę podsmaż i dodaj resztę warzyw, chwilę je smaż, następnie wlej sos i gotuj, aż sos odparuje a warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, czyli takie al dente.
  • W międzyczasie ugotuj ryż, według instrukcji na opakowaniu.
  • Nałóż watzwa, dodaj ryż i zajadaj.
  • Smacznego
Stir fry

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]