Pad Pak Thai to szybkie, proste i oczywiście niezwykle pyszne danie z Tajlandii.
Jest to tajska wersja stir fry, na którą bardzo duży wpływ miała kuchnia chińska.
Pad Pak Thai tradycyjnie składa się głównie z warzyw z dodatkiem źródła białka jak, kurczak, krewetki tudzież wołowina.
Ta wersja jest wegetariańska, bo zapewne ktoś z moich drogich czytelników nie jada mięsa.
Na zakończenie zapraszam Cię na szybkie tajskie warzywa z patelni.
Ps. Jeśli interesuje Cię, mój drogi czytelniku, krótka historia i przepis na Pad Thai z kurczakiem, zapraszam Cię tutaj ⬇️
Sos
- Sos sojowy 3-5 łyżek
- Sos ostrygowy 1-3 łyżki
- Olej sezamowy 1-3 łyżki
- Olej rybny 1-3 łyżki
- Sos sriracha 1 łyżeczka
- Pasta z bazylii tajskiej 1-3 łyżki
- Trawa cytrynowa 1-3 łyżeczki
- Cukier brązowy 1 łyżeczka
- Sok z limonki
Warzywa
- Marchewka
- Brokuły
- Papryka
- Groszek
- Grzyby Shitake namoczone w wodzie, aż będą miękkie
- Cebula
- Czosnek
- Imbir
- Ryż
- Po pierwsze składniki na sos wymieszaj ze sobą.
- Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie – trzy łyżki oleju roślinnego.
- Ach zapomniał bym, warzywa pokrój na wielkość kęsa i jeśli chcesz mój drogi czytelniku, twardsze warzywa zblanszuj przez kilka minut w gorącej wodzie.
- Po trzecie wrzuć czosnek, cebulę i Imbir, chwilę podsmaż i dodaj resztę warzyw, chwilę je smaż, następnie wlej sos i gotuj, aż sos odparuje a warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, czyli takie al dente.
- W międzyczasie ugotuj ryż, według instrukcji na opakowaniu.
- Nałóż watzwa, dodaj ryż i zajadaj.
- Smacznego