Strona główna Dla dziecka Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym
Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym

Na moim blogu znajdziesz sporo mięsnych propozycji obiadowych dla całej rodziny w tym niemowlaka. Przez pierwsze tygodnie rozszerzania diety podawałam proste potrawy gotowane na parze, w tym dużo warzyw. Teraz kiedy córka kończy już rok, od około 2 miesięcy jemy już mniej więcej to samo. Oczywiście posiłki pozbawione są soli i cukru oraz mocnych przypraw. Razem z mężem nauczyliśmy się jeść bez przypraw, teraz już nie odczuwamy ich braku. Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Posiłki które przygotowuję zazwyczaj są proste, wiadomo że przy małym dziecku nie ma czasu na wielogodzinne kombinowanie w kuchni. Te klopsiki z pewnością zasmakują Twojemu dziecku, są mięciutkie, aromatyczne i soczyste!

Klopsy z wołowiny w pomidorowym sosie BLW

Klopsy z wołowiny w pomidorowym sosie BLW

5.0 z 6 głosów
Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

250

kcal

Obiad BLW dla niemowlaka i całej rodziny. Miękkie klopsy wołowe duszone w sosie pomidorowym. Pomysł na mięsny obiad dla dziecka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 2 małe ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • szczypta mielonego pieprzu

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 150 ml gorącej wody

  • 300 g pomidorów krojonych z puszki (bez lub z jak najmniejszą ilością soli)


Sposób przygotowania:

  • Drobno posiekaną czerwoną cebulę podsmaż na odrobinie oleju, aż delikatnie się zeszkli i przyrumieni.
  • Mięso mielone, smażoną cebulkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jajko, przyprawy i bułkę tartą zagnieć dłonią do połączenia. Z masy uformuj niewielkie kuleczki.
  • Klopsiki podsmaż na patelni z każdej strony. Kiedy się przyrumienią, zalej je gorącą wodą i duś przez 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 15 minut bez pokrywki, do czasu aż sos nieco się zredukuje.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

4 komentarze

  1. Skoro to ma jeść też dzieciak to dlaczego używasz olejów roślinnych do obróbki termicznej? Przecież to trucizna jest. Serwujesz oleje niestabilne oksydacyjnie… Nie lepiej zeszklić cebulkę na maśle klarowanym lub w najgorszym przypadku – na oliwie.

    • Zanim odpowiem, sprostowanie – olej roślinny nie jest trucizną o ile nie pity szklankami. Podobnie jak każdy inny tłuszcz. A dlaczego nie na maśle? Bo smak masła nie pasuje do wołowiny. Ale oczywiście jak zawsze wspominam – przepisy kulinarne to nie instrukcja kodowania. Można eksperymentować, dodawać, wymieniać, odejmować składniki i każdy może we własnym zakresie zmieniać przepisy do czego zawsze zachęcamy – kuchnią trzeba się bawić.

    • To Ty jesteś trucizną, bo wprowadzasz innych w błąd. Poczytaj więcej o olejach roślinnych i nie wprowadzaj innych w błąd.

    • Producent oleju Olini zaznacza że można na nim delikatnie podsmażać. Jeśli moje przepisy nie odpowiadają, to proszę dać dziecku słoiczek i kukurydziane chrupki. Pozdrawiam.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*