Blog posts

Surówka z cukinii do obiadu

Surówka z cukinii do obiadu

Dania bez mięsa, Kolacja, Przekąski, Sałatki i surówki, Warzywa

Nasz ulubiona, bardzo prosta w przygotowaniu surówka z cukinii surowej do obiadu. Starta lub pokrojona na cienkie plasterki cukinia z jabłkiem, świeżymi ziołami oraz pysznym dressingiem. Idealnie sprawdzi się jako pachnący i soczysty dodatek do mięs i dań z grilla lub jako lekka i orzeźwiająca letnia przekąska. Ta szybka surówka z cukinią, to świetny pomysł na delektowanie się tym smacznym i pożywnym warzywem.

Przepis na surówkę z cukinii jest bardzo elastyczny i swobodnie możesz go dostosować do własnych upodobań. Do składników możesz dodać na przykład starte marchewki lub pokrojonego ogórka. W środku lata warto przygotowywać dania, które składają się z produktów sezonowych. Ich obfitość sprawia, że bez wysiłku i dużego budżetu możemy jeść na surowo lub gotować z pysznych i kolorowych składników w ulubiony przez siebie sposób.

Może to się wydać dziwne, ale znamy osoby, które nie wiedziały, że cukinię można jeść na surowo! Tymczasem cukinia przyrządzona w ten sposób jest rewelacyjna, orzeźwiająca, szczególnie wówczas, gdy na dworze jest gorąco. Pyszny dodatek, który możesz podać praktycznie ze wszystkim. Jeśli więc chcesz dodać więcej warzyw i zdrowych produktów do swojej diety, zobacz jak zrobić surówkę z cukinii do obiadu. Zapraszamy na nasz przepis!

Surówka z cukinii do obiadu


Surówka z cukinii do obiadu

Składniki: 

  • mała lub średniej wielkości cukinia: 1 – 2 szt.
  • jabłko: 1 szt.
  • posiekany świeży koperek: 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
  • posiekany szczypiorek: 1 łyżka
  • czosnek: 1 duży ząbek
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • miód: 1 łyżeczka
  • olej: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku


Surówka z cukinii – przepis

Przygotowanie: 

Do przepisu najlepiej sprawdzi się młoda cukinia.

Czystą, umytą dokładnie cukinię pokrój na cienkie półplasterki przy pomocy noża lub mandoliny, potem przełóż na durszlak i posól. Odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie kilka razy ją przemieszaj.

Następnie przepłucz niewielką ilością wody i osusz cukinię przy pomocy ręczników kuchennych. Cukinię przełóż do miski, dodaj pokrojone również na cienkie plasterki jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła.

Wymieszaj sok z cytryny, miód oraz olej i dodaj do surówki. Dokładnie wymieszaj.

Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Pyszna jest również nasza surówka z młodej kapusty do obiadu oraz surówka z selera i jabłka. Jeśli szukasz innych pomysłów na cukinię, sprawdź koniecznie nasz przepis na placki z cukinii, a także na pyszny domowy ketchup z cukinii. Polecamy też cukinię w cieście curry.

Życzymy smacznego!

Surówka z cukinii do obiadu

Surówka z cukinii do obiadu

Napisz komentarz