Oszukany strogonow


Oszukany strogonow

Strogonow to jeden z najbardziej lubianych przepisów na blogu, nic dziwnego bo jest naprawdę pyszny. Dziś polecam Wam troszkę inną wersję tego dania, tańszą i szybszą w przygotowaniu, ale także bardzo smaczną i aromatyczną. Zapraszam!

W odróżnieniu od oryginalnej wersji tutaj zamieniłam mięso wołowe na wieprzowe, dzięki czemu danie jest tańsze i dużo szybsze w wykonaniu, bo wieprzowina szybciej się gotuje 😉

 

 

 

Składniki:

1 kg wieprzowiny (u mnie karkówka, łopatka i szynka)

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

10 dkg pieczarek

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

pół szklanki bulionu lub wody

2 pomidory

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, cukier

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

1 łyżka masła – najlepiej klarowanego

olej do smażenia

1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

  • Marynata do mięsa:

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka musztardy

1 łyżka oleju

 

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Pokrojoną wieprzowinę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty ***

*** Całość przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 1 godzinę ***

*** Kawałki mięsa obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***

*** Gdy całe mięso będzie już podsmażone przekładamy je na talerz, a na patelnie dodajemy masło. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Na końcu gdy pieczarki się zrumienią dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Całość zdejmujemy z patelni ***

*** Na patelnie dajemy ponownie mięso. Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Na mięsie wykładamy cebulę z pieczarkami. Dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe, posypujemy majerankiem ***

***  Zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Nie podnosimy pokrywki i nie mieszamy w międzyczasie. Następnie dodajemy bulion i pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, na małym ogniu ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę ***

*** Całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Pod koniec gotowania potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną i cukrem (dałam pół łyżeczki cukru), a sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE