Ośmiornica z grilla w greckim stylu

Idealnie przygotowana ośmiornica z grilla podana z greckim puree z grochu.

Ośmiornica z grilla, jaką otrzymacie w greckiej tawernie zwykle rozczarowuje przeciętnego turystę. Grecy bowiem wrzucają na ruszt surową ośmiornicę i jak się możecie domyślać nie ma szans, aby na tym ruszcie stała się ona idealnie miękka. A tego właśnie pragną turyści. Tak przyrządzona ośmiornica z grilla to esencja smaku, ale nie czarujmy się, trzeba mieć dobre i zdrowe uzębienie, aby to móc docenić. Jest jednak na to złoty środek. Ośmiornicę należy najpierw ugotować, a następnie wrzucić na ruszt. Może nie będzie to klasyka, za to smaku z pewnością nie zabraknie.

Składniki

ośmiornica o wadze nieco ponad 1 kilogram
oliwa extra vergine
liść laurowy
ziele angielskie
sól morska

Ośmiornica z grilla przepis

Zakup ośmiornicę, może być mrożona. Mówi się nawet, że mrożona jest lepsza w smaku bowiem mrożenie głowonoga czyni jego mięso bardziej kruchym. Jeśli jesteś w Grecji i chcesz zjeść dobrą ośmiornicę z grilla wypatruj tawern, przed którymi surowe ośmiornice suszą się i kruszeją na słońcu. To znak, że w takiej tawernie może być bardzo smacznie.

Gotujemy ośmiornicę

Aby ośmiornica stała się idealnie miękka należy ją odpowiednio długo gotować. Przyjmuje się, że czas gotowania kilograma ośmiornicy to 45 do 55 minut. Oczywiście większą ośmiornicę należy gotować odpowiednio dłużej. W gotowaniu ośmiornicy nie ma czarów, wystarczy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. A potem już tylko cierpliwie czekać, aż ta pięknie zmięknie. Do gotowania ośmiornicy zawsze dodaję liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, nigdy zaś nie dodaję soli.

Przygotowujemy ośmiornicę do grillowania

Ośmiornica jest ugotowana jeśli wbity w nią w jakiekolwiek miejsce nóż wchodzi do środka bez problemu. Dowiedz się dokładnie, jak ugotować ośmiornicę, a następnie przejrzyj przepis na ośmiornica w sosie winegret. Gdy ugotowana ośmiornica nieco przestygnie pokrój ją według własnego widzimisię. Sugeruję Ci jednak, aby były to większe kawałki ośmiornicy, a ramiona całe. Dzięki temu lepiej sprawdzą się podczas grillowania i nie spieką się. Ośmiornica pozostanie nadal soczysta w środku.

Ośmiornica z grilla

Pokrojoną ośmiornicę włóż do miski, a następnie przelej ją niedużą ilością oliwy, aby podczas grillowania nabrała jeszcze lepszego smaku i zrumieniła się nieco. Grilluj ośmiornicę krótko, tylko aby lekko się zrumieniła i miejscami stała chrupiąca. Zbyt długie grillowanie spowoduje wyschnięcie mięsa w środku, zatem unikaj tego.

Sposób podania

Podawaj od razu w towarzystwie puree z grochu (poznaj grecki przepis na puree z grochu fava). Na koniec, już na talerzu posyp ośmiornicę symboliczną ilością soli morskiej i skrop oliwą. Rewelacja!

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *