Strona główna Dla dziecka Szarpana wołowina w sosie własnym
Szarpana wołowina w sosie własnym

Szarpana wołowina w sosie własnym

Chcąc podawać różnorodne gatunki mięs córce i rozszerzyć dietę na porządnie i zdrowo, ciągle powstają w mojej głowie nowe pomysły. Tym razem kolej przypadła na wołowinę. Postawiłam na szarpankę z udźca wołowego duszonego w sosie własnym. Mięso po 2-godzinnym czasie gotowania wręcz rozpada się, rozwarstwia się już przy użyciu samego widelca, jest mięciutkie i soczyste. Zjedliśmy je ze smakiem wszyscy wraz z dodatkiem puree ziemniaczanego z masłem. Córka jadła wołowinę po raz pierwszy w swoim życiu, nie wiem czemu tak długo zwlekałam z tym. Zjadła z ogromnym smakiem swoją porcję, co bardzo mnie cieszy jak zawsze kiedy posiłek smakuje. Na dole w poście znajdziesz zdjęcie talerzyka obiadowego dziecka.

Szarpana wołowina z duszonego udźca wołowego przepis BLW

Szarpana wołowina z duszonego udźca wołowego przepis BLW

5.0 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

270

kcal

Duszona wołowina, szarpana wołowina. Rozchodzi się już za pomocą widelca, jest mięciutka, przepyszne mięso dla całej rodziny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g udźca wołowego

  • 2 żółte cebule

  • szczypta pieprzu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • mąka pszenna do oprószenia mięsa

  • 50 ml oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 500 ml gorącej wody

  • 80 g śmietany 18%

  • 1 łyżka mąki pszennej


Sposób przygotowania:

  • Udziec wołowy oprósz pieprzem i czerwoną papryką, posyp dookoła mąką.
  • W garnku z nieprzywierającym, grubym dnem rozgrzej olej, na tłuszczu obsmaż z obu stron kawałek wołowiny, aż powstanie zarumieniona skorupka.
  • Wyjmij kawałek mięsa. Na pozostałym tłuszczu podsmaż na złocisto cebule pokrojoną w pióra. Włóż z powrotem wołowinę, wlej gorącą wodę, duś pod przykryciem 2 godziny aż mięso będzie miękkie i rozpadające się. Podczas gotowania uzupełnij ewentualne ubytki wody wrzątkiem, od czasu do czasu obracaj mięso na drugą stronę.
  • Kiedy wołowina będzie już gotowa, wyjmij ją z gara. Pozostały sosik zakłóć mieszanką śmietany i mąki pszennej, podgrzewaj mieszając rózgą kuchenną, aż sosik zgęstnieje.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*