Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Polska / Poland Włochy / Italy

Ragù z białej kiełbasy i liście oliwne

Ragù z białej kiełbasy

Ragù z białej kiełbasy i liście oliwne, czyli Ragù di salsiccia e Foglie d’Olivio agli Spinaci, czyli kontynuując wątek-czyli -, czyli czyszczenie lodówki u Rafalcook.

Ragù di salsiccia

Otworzyłem zamrażalnik, patrzę, a tam zamrożona biała kiełbasa.

Pewnie z tego święta z jajkami.

Biała kiełbas i makaron

Otwieram szafkę a tam makaron Foglie d’Olivio.

Myślę, co by to zrobić…oczywiście, mój drogi czytelniku, nie mogło być inaczej, Ragù alla salsiccia według Rafalcook.

Ragù z białej kiełbasy

Kiełbasa, marchewka, cebula, seler naciowy, czosnek, oliwa z oliwek, parmezan i przede wszystkim makaron i obiad gotowy.

Liście oliwne – Foglie d’Olivio

Foglie d’ulivo to rodzaj ręcznie wyrabianego makaronu z semoliny i mąki durum, a swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do liści oliwnych.

Makaron ten jest bardzo popularny i zarazem przygotowywany w Apulii na południu Włoch, a w szczególności w Salento, gdzie drzewa oliwne rosną od tysięcy lat i to właśnie na ich cześć powstał ten makaron.

Ragù z białej kiełbasy i liście oliwne

Na zakończenie, zapraszam Cię na Ragù z białej kiełbasy i liście oliwne, czyli Ragù di salsiccia e Foglie d’Olivio agli Spinaci.

  • Biała kiełbas 500 gram
  • Foglie d’Olivio ze szpinakiem 500 gram
  • Marchewka 1-2 sztuki
  • Cebula 1-2 sztuki
  • Seler naciowy 1-3 łodygi
  • Czosnek 3-5 ząbki
  • Dynia mrożona 250 gram
  • Sól do smaku
  • Pieprz świeżo zmielony do smaku
  • Parmigiano Reggiano 30 gram
  • Oliwa z oliwek 5-7 łyżek
Foglie d'Olivio agli Spinaci
  • Po pierwsze warzywa ( oprócz dyni) obierz i pokrój na mniejsze kawałki, podobnie zrób z kiełbasą.
  • Po drugie przy użyciu miksera, czy też robota kuchennego, zmiel warzywa z kiełbasą.
  • W międzyczasie makaron gotuj we wrzątku osolonej wody na wczesne al dente.
  • Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć Ragù o podsmaż je dość mocno, dopraw solą i pieprzem.
  • Po czwarte kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go bezpośrednie z rondla na patelnię i wlej odrobiny wody z gotowania makaronu, dodaj dynie, wymieszaj i grzej, aż płyny odparują, powstanie cudowny sos, dynia zmięknie.
  • Na koniec nałóż, dopraw Parmigiano Reggiano i pieprzem. Zajadaj.
  • Smacznego.
Ragù z białej kiełbasy z dynia

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]