Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami

Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja uwielbiam. Śliwki pojawiły się już na mojej działce, więc można piec 😉 Dziś mam dla Was przepis na proste ciasto ze śliwkami. Bez pianek, bez kremu. Idealne do kawy lub herbaty. Od zawsze powtarzam, że w prostocie siła 😉 Zgodzicie się? Kto też lubi takie ciasta?

Jak przygotować ciasto ze śliwkami?

To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w kuchni. Nic tylko piec. P.s. Do ciasta wykorzystuję tylko żółtka jaj. Co zrobić z białkami? Polecam np. upiec domowe kokosanki lub sernik na białkach.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka M
  • opcjonalnie odrobina zimnej wody
  • kilka śliwek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, dodajemy żółtka jaj i posiekane masło. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody. 

Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Obie części wkładamy do lodówki do dobrego schłodzenia  (na minimum 1 godzinę).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – u mnie 26×26 (można użyć mniejszej np. 24×24 lub  tortownicę 24 cm).

Większą część ciasta wyciągamy i wykładamy na spód formy.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy spód około 12-14 minut.

W tym czasie kroimy śliwki na pół i wyciągamy z nich pestki.

Śliwki wykładamy na podpieczony spód przecięciem do góry. Posypujemy je cukrem waniliowym.

Na wierzch układamy łatki z ciasta (kawałki ciasta spłaszczamy palcami).

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto należy obserwować.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Smacznego

* wpis we współpracy z mąka TOTA

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz