Blog posts

Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

drugie danie, Kurczak, Obiady, Sosy

Tradycyjny, pyszny gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym. Doskonały, aromatyczny sos, do którego możesz wykorzystać żołądki kurze, kacze lub z indyka. Podany z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym okaże się pożywnym i dość łatwym w przygotowaniu pomysłem na pyszny i bardzo ekonomiczny obiad. Jeśli więc nigdy nie przygotowywałeś sosu z podrobów drobiowych, a szukasz nowych smaków, zobacz koniecznie nasz przepis!

Ten prawdziwie polski sos z żołądków drobiowych z dodatkiem warzyw i tradycyjnych przypraw polecamy wszystkim szukającym pomysłu na dobrze doprawione i pożywne domowe jedzenie. Sos jest bardzo aromatyczny, a żołądki soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Końcowy efekt jak zawsze w dużej mierze zależy jednak od jakości podrobów. Świeże żołądki będą mieć ładny kolor, obojętny, lekko mięsny zapach oraz białą błonkę. Egzemplarze o dziwnym zapachu i lepkie w dotyku lepiej sobie darować.

Przepis na żołądki drobiowe w sosie własnym, to nie tylko porcja pysznego jedzenia. Warto wspomnieć, że żołądki mają niską zawartość tłuszczu, dużą ilość białka i znikomą ilość węglowodanów. Są źródłem wielu minerałów, takich jak cynk, miedź, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B. Dlatego warto je włączyć do diety, tym bardziej, że oprócz sosu, z żołądków drobiowych można przygotować inne pyszne dania, na przykład zupę. Zapraszamy na przepis!


Gulasz z żołądków drobiowych 

Składniki: 

  • żołądki drobiowe: ok. 800 g
  • maślanka: 3 szklanki
  • cebula: 3 szt.
  • czosnek: 2 – 3 ząbki
  • mąka pszenna: 1/4 szklanki
  • bulion: 4 szklanki
  • papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • czarny pieprz świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • ostra papryka mielona do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Gulasz z żołądków drobiowych


Gulasz z żołądków drobiowych – przepis

Przygotowanie: 

Z żołądków odetnij nadmiar tłuszczu, chrząstek, błon i oczyść z innych zanieczyszczeń. Pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie wypłucz.

Żołądki przełóż do miski i zalej maślanką. Odstaw na ok. 2 godziny. Następnie żołądki odsącz dokładnie z maślanki i wymieszaj z mąką oraz 1 łyżką słodkiej papryki oraz łyżeczką ziołowego pieprzu.

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż żołądki, aż się ładnie zrumienią. Następnie zdejmij żołądki z patelni, a na pozostałym na niej tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka się lekko zrumieni, dodaj 2 szklanki bulionu oraz podsmażone wcześniej żołądki. Patelnię przykryj i duś żołądki na niskiej mocy palnika do miękkości, czyli ok. 1,5 – 2 godzin. Pamiętaj, aby w trakcie duszenia uzupełniać zawartość patelni bulionem oraz co pewien czas mieszać.

Pod koniec duszenia, patelnię odkryj i doprowadź do zredukowania sosu. Sos dopraw ostatecznie solą, pieprzem oraz majerankiem, ostrą papryką mieloną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Pyszna jest też nasza zupa z żołądków drobiowych oraz wątróbka drobiowa z cebulką. Polecamy również sprawdzony przepis na domowe pierogi z płuckami wieprzowymi, a także na serca drobiowe.

Życzymy smacznego!

Gulasz z żołądków drobiowych

Napisz komentarz