Jak ugotować kalafior

Świeży i ugotowany kalafior to super szybki i tani pomysł na danie wegetariańskie. Kalafiora możesz podać tradycyjnie z zasmażką z bułki tartej i masła jako samodzielne danie. Ugotowany kalafior wykorzystasz także jako składnik domowych past, zup, sałatek, kotletów bądź element dania głównego (do mięs i ziemniaków). Ugotowane różyczki kalafiora smakują także polane masełkiem z chrupiącymi kawałkami boczku. Kalafior można chrupać surowy, posiekany na kawałki. Poniżej opis jak ugotować kalafior w całości lub podzielony na różyczki oraz kilka porad.

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 3 l wody
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior oczyść z wierzchnich liści.

Kalafior możesz ugotować w całości lub podzielić go na różyczki. Ten podzielony na mniejsze kawałki szybciej się ugotuje. Z kalafiora wytnij głąb.

Oczyszczonego kalafiora umieść na sicie i przelej obficie zimną wodą.

Porada. Jeśli chcesz dokładniej oczyścić kalafiora umieść go w misce z zimną wodą (tak, by go przykryła) i dolej łyżkę octu spirytusowego.

Do sporego garnka wlej trzy litry wody, doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować wsyp trzy łyżeczki soli oraz łyżkę cukru, ostrożnie włóż kalafiora.

Porada. Na każdy litr wody daję łyżeczkę soli. Do wody wsypuję także łyżkę cukru, smak kalafiora jest delikatniejszy i jeszcze smaczniejszy.

Garnek przykryj pokrywką i zmniejsz moc palnika do średniej mocy. Kalafior powinien się cały czas lekko gotować.

Kalafior w całości gotuj 10 – 15 minut.

Kalafior podzielony na różyczki do 10 minut.

Cały czas kontroluj miękkość kalafiora widelcem, aby go nie rozgotować.

Młody i mniejszy kalafior ugotuje się szybciej niż stary. Ważne, by podczas gotowania często sprawdzać miękkość kalafiora widelcem.

Gdy widelec lekko wchodzi w miękkie warzywo wyłącz palnik a kalafior wyłów łyżką cedzakową. Kalafiora odsącz na sicie i odłóż na talerz.

Ugotowanego kalafiora polej bułką tartą z masełkiem i podaj jako samodzielne danie. Kalafiora podzielonego na różyczki możesz dodać do zupy, pasty lub posiekać drobno jako składnik sałatki lub kotletów.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Jak ugotować kalafior”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *