lipca 28, 2022

Makaron konjac

Makaron konjac, zwany także makaronem shirataki, to stosunkowo nowe odkrycie z kuchni azjatyckiej w Europie. Szczególnie popularny jest on w Chinach i Japonii.


Co to jest makaron konjac?

Makaron konjac pochodzi z Indochin, gdzie znany jest już od VI wieku.

W 97% składa się on z wody, a pozostałą część stanowi mąka wytwarzana z bulwy dziwidła Riviera, która z wyglądu przypomina połączenie ziemniaka i buraka.

Na Dalekim Wschodzi konjac cieszy się ogromną popularnością zarówno ze względu na jego walory zdrowotne, jak i niską kaloryczność.

Czym wyróżnia się konjac?

Z wyglądu shirataki różni się od znanych nam klasycznych pszennych makaronów - jest znacznie jaśniejszy, niemal przezroczysty. Część producentów decyduje się jednak na zmianę koloru przez dodanie szpinaku, pomidorów czy kurkumy.

Konsystencja także nie przypomina klasycznego makaronu - jest bardziej elastyczny, sprężysty i jędrny.

Makaron konaj jest w zasadzie bezsmakowy, ale łatwo przejmuje smak potrawy, do której zostaje użyty, świetnie więc nadaje się np. do aromatycznych sosów.

Właściwości zdrowotne

Najszerzej znaną cechą shirataki, która jednocześnie zyskuje mu największą popularność, jest jego niska kaloryczność - 100g makaronu dostarczy zaledwie kilku kilokalorii. Charakteryzuje się też bardzo niską zawartością węglowodanów, ok. 0,5g w 100g.

Nie narzekać z kolei możemy na brak błonnika - tutaj konkretnie znajdziemy glucomannan, który pomoże nam zaspokoić głód i na dłużej zapewni uczucie sytości.

Znajdziemy w nim też witaminy i składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo.

Makaron konjac wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu oraz poziomu trójglicerydów we krwi.

Jest także bezglutenowy, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na celiakię.

Przygotowanie

Makaron konjac, który kupujemy w sklepie jest już gotowy do jedzenia, nie musimy go nawet gotować - wystarczy opłukać pod bieżącą, zimną wodą, po czym umieścić na 2-3 minuty w naczyniu z gorącą wodą lub dodać od razu do przygotowywanej potrawy na sam koniec gotowania lub smażenia.

Makaron konjac doskonale sprawdzi się z sosem, np. bolońskim. Na sam koniec przygotowania sosu wystarczy dodać shirataki na patelnię, wymieszać z sosem, podgotować jeszcze ok. 2 minut i obiad gotowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger