Lasagne wegetariańska z wolnowaru – test multicookera Crockpot

Ostatnio dostałam multicookera Crockpot do przetestowania – i na pewno zostaje ze mną w domu! Na pierwszy ogień przygotowałam w nim lasagne wegetariańską. Jeżeli jesteście ciekawi co to takiego ten multicooker, co można w nim zrobić i jak przygotować w nim wege lasagne – zapraszam do przeczytania posta!

Lasagne wegetariańska z wolnowaru – test multicookera Crockpot

Co to takiego multicooker?

Sprzęt, w którym przygotowałam tę lasagne to multicooker crockpot turbo express CSC062X. Co to właściwie jest i czy warto w ten sprzęt inwestować? Otóż taki multicooker zastępuje nam sporo innych sprzętów i ma aż 14 funkcji! Jakie to funkcje?

  • Gotowanie sous vide – polega na próżniowym zamknięciu żywności a następnie, zanurzeniu jej w wodzie podgrzanej do precyzyjnej temperatury, która nigdy nie przekracza 100°C. Dzięki temu uzyskujemy jednolicie ugotowane, delikatne jedzenie. Do skorzystania z tej opcji porzebne sa woreczki zamykane próżniowo.
  • Wolnowar – tutaj mamy możliwość skorzystania z opcji HIGH (szybkie gotowanie) i LOW (wolne gotowanie). Ja przygotowałam moją lasagne korzystając właśnie z tej funkcji. Wolnowar polega na tym, że używane są niższe temperatury, a jedzenie przygotowuje się dłużej po to, aby uzyskać jego delikatną strukturę i smak.
  • Gotowanie pod ciśnieniem – w pierwszej fazie gotowania multicooker podnosi ciśnienie w swoim wnętrzu (nagrzewanie), co trwa 5 – 30 minut, dopiero po tym czasie rozpoczyna się gotowanie. Aby korzystać z tej funkcji, w misie musi znajdować się minimum 250 ml płynu – sprawdzi się zwłaszcza przy przygotowywaniu bulionu, sosów czy zup.
  • Duszenie
  • Podsmażanie (Saute) – działa jak patelnia, używamy wtedy urządzenia bez pokrywki.
  • Gotowanie na parze – wystarczy wlać płyn do misy, ustawić kratkę do gotowania na parze i wyłożyć na niej jedzonko. Przygotujemy w ten sposób bułeczki bao, mięsa, warzywa czy ryby.
  • Przygotowanie jogurtu – w tym procesie multicooker pasteryzuje mleko i inkubuje na potrzeby fermentacji, dzięki czemu sami możemy przygotować swój jogurt!
  • Gotowanie ryżu i kaszy – ryż możecie ugotować już w 6 minut!
  • Przygotowywanie mięs
  • Gotowanie zup i gulaszy
  • Gotowanie ziaren i strączków
  • Przygotowywanie deseru
  • Utrzymywanie ciepła – to jest super funkcja! Włącza się automatycznie po gotowaniu i dzięki temu jedzenie pozostaje ciepłe. Oznacza to, że możecie wrzucić składniki do środka, nastawić czas gotowania np. na 3 godziny, wrócić do domu po 6, a jedzenie będzie gotowe i ciepłe.
  • Sterylizacja – przyda się zwłaszcza, jeżeli mamy w domu dzieci!
Lasagne wegetariańska z wolnowaru – test multicookera Crockpot

W przypadku niektórych programów możemy skorzystać z funkcji TURBO. Przyspiesza ona czas gotowania aż o 40%! Możemy też opóźnić czas gotowania, żeby skończyło się dokładnie wtedy, kiedy chcemy.

Jak to działa? Do dużego naczynia do gotowania wkładamy składniki naszego dania, zamykamy szczelnie, wybieramy odpowiedni program. Wówczas mamy często możliwość wybrania czasu pracy, temperatury czy ciśnienia. Wciskamy Start i urządzenie zaczyna gotować. Kiedy skończy gotowanie daje nam znać przez sygnał dźwiękowy i automatycznie przełącza się w tryb utrzymywania ciepła.

Dlaczego warto wybrać multicookera?

W multicookerze nasza żywność przygotowywana jest w próżniowo zamkniętym pojemniku. Dzięki temu zachowuje więcej wartości odżywczych niż w porównaniu ze standardowym gotowaniem. Zwłaszcza jeżeli wybierzemy opcję wolnego gotowania czy gotowania sous vide mamy pewność, że nasze jedzenie będzie wartościowe!

W zestawie mamy naczynie o pojemności 5,6 l, więc można przygotować jedzenie na kilka dni lub dla dużej rodziny. Jest też łyżka, ruszt do gotowania na parze i wkład do gotowania sous vide. Instrukcja jest napisana w przejrzysty sposób, a sama obsługa jest naprawdę prosta!

Siłą rzeczy jest to spore urządzenie – więc trzeba o tym pamiętać, kupując je. Zajmuje dość sporo miejsca, ale można je schować i wyciągać tylko do gotowania.

Lasagne wegetariańska z wolnowaru – test multicookera Crockpot

Lasagne wegetariańska z wolnowaru

Ilość porcji: 4

Rodzaj: wegetariańskie

Czas przygotowania: 0,5 godziny + 2,5 godziny gotowania

Składniki:

  • 1 litr sosu marinara (kupny lub domowy – przepis poniżej)
  • 16 płatów makaronu do lasagne
  • 200 g serka wiejskiego
  • 125 g mascarpone
  • 3 zabki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • Sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii

Składniki na sos marinara:

  • 1 kg pomidorów krojonych z puszki lub passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

  • Szykujemy sos marinara. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, po 2 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie pomidory. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy przygotować go również w multicookerze, korzystając w funkcji podsmażania do podsmażenia cebulki, a następnie gotowania pod ciśnieniem i nastawiając czas na 20 minut.
  • Mascarpone mieszamy z serkiem wiejskim, jajkiem i 1/3 szklanki tartego parmezanu. Dodajemy 3 ząbki przeciśniętego czosnku, sól, pieprz i posiekaną bazylię.
  • Bakłażany i cukinię kroimy w plastry.
  • Do naczynia multicookera lub wolnowaru nalewamy 1 łyżkę oliwy oraz ½ szklanki sosu marinara. Na to układamy 4 płaty lasagne (nie gotujemy!), niektóre połamane, żeby wypełnić przestrzeń, a następnie kolejno:

– ½ masy z mascarpone

– 1 szklankę szpinaku

– połowę bakłażana i cukinii

– 1 szklankę sosu

– 4 plastry lasagne

– resztę masy mascarpone

– 1 kulka poszarpanej mozzarelli i garść tartej

– 1 szklanka szpinaku

– pozostały bakłażan i cukinię

– 1 szklankę sosu

– cały pozostały ser mozzarella, oprócz ½ szklanki

– 4 plastry lasagne

– reszta sosu

  • Zamykamy szczelnie Crockpota, ustawiamy zawór pary na release i klimay funkcję „slow cooking”. Wybieramy moc High (H) i ustawiamy czas na 2,5 godziny lub moc Low (L) i ustawiamy czas na 4,5 godziny.
  • Pozostały ser mozzarella mieszamy z resztą parmezanu. Kiedy lasagne jest gotowa posypujemy ją serem i przykrywamy pokrywkę na 10 – 15 minut, aż ser się rozpuści. Posypujemy bazylią.
  • Sprawdź też przepis na inną wegetariańską lazanię!

SMACZNEGO!

Post powstał we współpracy z Crockpot.

Lasagne wegetariańska z wolnowaru – test multicookera Crockpot


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *