piątek, 22 lipca 2022

Ogórki po warszawsku


 



zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%,

  • 5 szklanek wody,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 2 łyżki soli- zagotować pod przykryciem i wystudzić

  • (porcja na 3 duże słoiki takie po 900 lub 1000ml).



Do każdego słoika po

  • 1-2 ząbki czosnku,

  • po 2 liście laurowe,

  • po 4-5 ziaren ziela angielskiego,

  • 7-8 ziaren czarnego pieprzu,

  • po 1/4 łyżeczki gorczycy,

  • po kawałku chrzanu i koper.

     po zakreceniu sloika pozostawiam je na kilka godzin -10-12 h,az zalewa zrobi swoje i ogorki zmienia kolor z zielonego  na jasniejszy ,dopiero gotuje .z 5,3 kg ogorkow wyszlo 11 sloikow

     

Słoiki gotuję 10-12min.(woda tylko mruga).


Po pół godz.wyjmuję z garnka jeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję).  przepis od kolezanki Jadzi





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com