Blog posts

Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry

Przetwory, Warzywa

Sprawdzony przepis na przygotowanie pysznych przetworów na zimę, czyli ogórki krojone w zalewie curry. Są proste w wykonaniu, niezwykle aromatyczne i sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięs, kanapek oraz jako pyszna, chrupiąca zakąska lub przekąska. Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony przepis na ogórki do słoików. Prawdopodobnie też większość z nas postawi na tradycję, czyli ogórki konserwowe lub kiszone. Znamy osoby, dla których ogórki z przyprawą curry do słoików, to kolejny świetny sposób na przechowanie nadmiaru tego popularnego warzywa. Dlatego jakiś czas temu postanowiliśmy skorzystać z przepisu naszej znajomej i przygotować kilka słoików. Od tamtej pory, w trakcie każdego sezonu ogórki w tej pysznej zalewie zjawiają się na półce w naszej spiżarni. Jeśli masz również za dużo ogórków w swoim ogrodzie, skorzystaj z naszego przepisu, aby ich nieco zużyć. Polecamy!

Szklanka ma 250 ml

Ogórki w zalewie curry


Ogórki curry 

Zalewa: 

  • cukier: 1 szklanka
  • ocet spirytusowy 10 %: 1 szklanka
  • woda: 2,5 – 3 litry
  • przyprawa curry: 2 łyżki
  • gorczyca: 1 łyżka
  • pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka
  • sól kamienna: 1,5 łyżki

oraz: 

  • ogórki gruntowe: 2 kg
  • posiekany koper: 2 łyżki

Ogórki w zalewie curry


Ogórki w zalewie curry – przepis

Przygotowanie: 

Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej godzinę. Następnie dokładnie umyj i odkrój końcówki. Odłóż wszystkie egzemplarze, które są uszkodzone, miękkie lub mają plamy. Ogórki pokrój bez obierania na 2 cm krążki.

Pokrojone ogórki powkładaj dosyć ciasno do słoików.

Curry, to przyprawa o mocnych właściwościach barwiących. Dlatego do przygotowania zalewy użyj garnka ze stali nierdzewnej, ponieważ emaliowany może się zabarwić. Polecamy również założyć lateksowe rękawiczki oraz zwracać szczególną uwagę, aby nie zabrudzić blatu i innych elementów, które trudno będzie potem domyć.

Składniki na zalewę zagotuj w garnku. Odstaw na 5 minut, aby lekko ostygła. Dodaj posiekany koper.

Następnie zalej słoiki tak, aby w całości przykryć ogórki i zakręć. Staraj się, aby w każdym słoiku znalazły się przyprawy, czyli pieprz i gorczyca, a także koper. Jeśli przyprawy osiadły na dnie użyj do ich zebrania na przykład chochelki.

Na dno dużego garnka włóż ściereczkę i wstaw słoiki. Zalej ciepłą wodą do wysokości zakrętek.

Słoiki pasteryzuj ok. 8 – 10 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmij z wody i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ogórki w curry 

Przepis na ogórki curry polecamy wszystkim, którzy szukają zbalansowanego połączenia chrupiących ogórków ze słoika z odrobiną orientalnej przyprawy. Curry doskonale podkręca smak ogórków i pobudza kubki smakowe. Aby ogórki wyszły naprawdę pyszne, warto trzymać się podanych przez nas proporcji. Jeśli przesadzicie z ilością curry, zalewa stanie się gorzka, a co za tym idzie ogórki w takiej zalewie również. W tym przepisie idealnie sprawdza się zasada, że czasem mniej znaczy więcej. Pamiętaj również o założeniu jednorazowych rękawiczek oraz użyciu odpowiednich naczyń, o czym pisaliśmy powyżej w przepisie.

Ogórki z curry 

Przepisy na ogórki z przyprawą curry możemy spotkać w wersji bez obierania lub w wariancie bez skórki. My proponujemy do tej sałatki dodać ogórki ze skórką. Z podanego przez nas przepisu powinno wyjść ok. 6 – 7 słoików o pojemności 720 ml. W razie potrzeby odpowiednio zwiększ proporcje poszczególnych składników. Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na przetwory do słoików, zobacz również pomysł na przepyszne ogórki w zalewie gyros, aromatyczne ogórki w przyprawie do grilla oraz ogórki kanapkowe. Pachnąca i chrupiąca jest również nasza papryka konserwowa na zimę, a także ogórki marynowane na szybko.

Życzymy smacznego!

Ogórki w zalewie curry

Napisz komentarz