Jagodzianki lepsze niż z cukierni

Przepis na jagodzianki jest wręcz niezastąpiony w sezonie letnim. Co najmniej raz każdego roku trzeba zrobić domowe jagodzianki. A te z tego przepisu mogę Was zapewnić, że są doskonałe i lepsze niż z niejednej cukierni!

Czas przygotowania: 40 min

Czas oczekiwania: 90-120 min

Czas pieczenia: 20 min

YouTube player

 

Składniki: (na 8 sztuk)

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 g drożdży suszonych (pół opakowania lub 12 g świeżych)
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 130-150 ml mleka ciepłego
  • 40 g masła miękkiego
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Lukier:

  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce
  • Dodaj żółtka i mleko i wyrabiaj przez ok. 10 min

* Jeśli używasz drożdży świeżych, zrób najpierw zaczyn.

* Jeżeli ciasto ma twardą konsystencję już na początku wyrabiania, to dolej nieco mleka. Ciasto na początku powinno lepić się do dłoni i do miski.

  • Gdy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję, dodaj masło i olej

* Ciasto nadal będzie się lepić, ale jego struktura będzie gładka i jednolita.

  • Wyrabiaj do jednolitego ciasta, które tylko lekko będzie się kleić do rąk
  • Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min
  • Jagody wymieszaj z cukrem i skrobią
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut
  • Następnie podziel na porcje o wadze ok. 60 g (będzie ich osiem)
  • Porcję ciasta rozpłaszcz dłonią i na środek nałóż solidną łyżkę jagód
  • Sklej brzegi ciasta podobnie jak w przypadku pierogów
  • Formuj bułeczki na kształt podłużnego owalu
  • Odkładaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów
  • Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 30 min
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min do zrumienienia
  • Lukier: rozetrzyj cukier puder z gorącą wodą
  • Wystudzone jagodzianki posmaruj lukrem za pomocą pędzelka

 

jagodzianki najlepsze jak z cukierni

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments