Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Najlepszy przepis na pieczone młode ziemniaczki z koperkiem.

Pieczone ziemniaki najlepszy przepis na pieczone młode ziemniaczki z koperkiem. Pieczone ziemniaki mają apetycznie przypieczoną skórkę i miękkie, kremowe wnętrze. Nie ma nic lepszego, niż gorący pieczony ziemniak posypany koperkiem i ulubionymi ziołami. Nasz przepis na pieczone ziemniaki zawsze się sprawdza. Żeby przygotować idealne pieczone ziemniaczki, oprócz ziemniaków potrzebujesz tylko oliwę z oliwek, koperek i trochę przypraw. Przepis na pieczone ziemniaki z koperkiem,oliwą i ziołami czyni z poczciwego ziemniaka danie godne królów. Podawaj je jako dodatek do obiadu albo przygotuj sos tzatziki i potraktuj pieczone ziemniaki, jako danie główne. Do pieczenia wybierz ziemniaki podobnej wielkości, aby były gotowe w tym samym czasie. Przed pieczeniem ziemniaków w całości, nakłuj je w kilku miejscach widelcem, bez tych otworów ziemniaki mogą eksplodować w piekarniku. 

pieczone-ziemniaki
Młode ziemniaczki pieczone są świetnym pomysłem na obiad lub dodatek do obiadu.
 

Pieczone ziemniaki

  • 1 kg małych ziemniaków, mniej więcej tej samej wielkości, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • sól morska w płatkach do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • koperek.
  • opcjonalnie ulubione zioła np. zioła prowansalskie, mielony czosnek, rozmaryn, tymianek.

Pieczone ziemniaki przepis

1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. 

2. Młode ziemniaki wyszoruj, stare trzeba obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.  Osusz ziemniaki ręcznikiem kuchennym. Jeśli pieczesz ziemniaki w całości, to widelcem zrób w nich po kilka otworów. Obrane stare ziemniaki namocz przed pieczeniem przez 20 minut w zimnej wodzie, a następnie osusz.

3. Wymieszaj roztopione masło z oliwą z oliwek, papryką, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami i polej tą mieszaniną ziemniaki. Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia i obficie posyp solą morską. Piecz 45 do 60 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie, a skórka przyrumieniona. 

Piekąc ziemniaki nie zawijaj ich w folię aluminiową. Kluczem przygotowania idealnych pieczonych ziemniaków jest uzyskanie perfekcyjnie przypieczonej skórki, a folia zatrzymuje wilgoć. Jeśli zawiniesz ziemniaki w folię, skórka będzie miękka. Nie żałuj soli. Sól sprawia, że ​​skórki są chrupiące i aromatyczne. Czas pieczenia będzie się różnić w zależności od wielkości ziemniaków, dłuższy dla większych ziemniaków i krótszy dla małych. 

pieczone-ziemniaki

Młode ziemniaki pieczone z grilla

1. Rozgrzej grill z formą do zapiekania do temperatury 250 stopni (w Tefal Optigrill Elite tryb ręczny, poziom czerwony).

2. Młode ziemniaki wyszoruj, stare trzeba obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Osusz ziemniaki ręcznikiem kuchennym. Jeśli pieczesz je w całości, to widelcem zrób w ziemniakach po kilka otworów. Obrane stare ziemniaki namocz przed pieczeniem przez 20 minut w zimnej wodzie, a następnie osusz.

3. Wymieszaj roztopione masło z oliwą z oliwek, papryką, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami i polej tą mieszaniną ziemniaki. Ułóż ziemniaki w formie do zapiekania. Piecz 25 do 45 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie, a skórka przyrumieniona. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Na kilka minut przed końcem pieczenia posól ziemniaki do smaku.

Udostępnij przepis na pieczone ziemniaki

Spodobał Ci się przepis na pieczone ziemniaki? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Jak długo piec ziemniaki

Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ziemniaków. Małe młode ziemniaczki można upiec w całości, ale upieczenie dużego ziemniaka w piekarniku w temperaturze 200 stopni zajmuje od jednej do dwóch godzin. Dlatego lepiej pokroić go na ćwiartki lub w ósemki, albo podgotować przez około 10-15  minut przed pieczeniem. W kuchence mikrofalowe upieczenie ziemniaka zajmuje od sześciu do dwunastu minut w zależności od mocy kuchenki i wielkości ziemniaka, ale nie udaje się uzyskać chrupiącej skórki.

Ile czasu piec surowe ziemniaki w piekarniku

  • małe młode ziemniaki pieczone w całości - 45-60 minut
  • młode ziemniaki średniej wielkości w całości -  50-90 minut
  • duże, starsze ziemniaki - 60-120 minut lub dłużej

Czas pieczenia będzie krótszy, jeśli przed wcześniej podgotujesz ziemniaki przez około 10-15 minut. Pogotowane ziemniaki średniej wielkości wymagają około 35-50 minut pieczenia w temperaturze 200 stopni. 

Nakłuwanie ziemniaka widelcem lub nożem pozwala na uwolnienie pary podczas pieczenia i zapobiega pękaniu ziemniaków. Duże ziemniaki pieczone w skórkach mogą stracić od 20 do 40% zawartości witaminy C, natomiast małe ziemniaki pieką się szybciej i dlatego zachowują więcej witaminy C.

pieczone-ziemniaki
Pieczone ziemniaki

Komentarze

  1. Przyznam się szczerze, że kocham pieczone ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widać taki grill to świetny sposób na przygotowanie ciekawych i innych ziemniaków niz zwykle. Ziemniaki nie musza być nudne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy pieczone ziemniaki. Nawet mogą być stare. I bez dodatków mięsnych. Wystarczy dobry sos.

    OdpowiedzUsuń
  4. O taaak! Pieczone ziemniaczki ze świeżym koperkiem to jest to. A do nich zsiadłe mleko i obiad gotowy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: