Pierś kurczaka w kremowym sosie

Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 20 minut
Rodzaj obiad
Trudność łatwe

Pierś kurczaka w kremowym sosie

Składniki

3 piersi z kurczaka
1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju
1 i 1/2 szklanki szpinaku baby
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
2/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
sól, pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki masła

Sposób wykonania

Piersi z kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać doprawić z obu stron solą i pieprzem czarnym mielonym.
Na dużej głębokiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 1 łyżkę oleju ze słoika z pomidorami. Na patelnię włożyć piersi z kurczaka i obsmażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano i zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
 
Pierś kurczaka w kremowym sosie
 
Na patelnię dodać 1 łyżkę oleju ze słoika z pomidorami, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory pokrojone w paski oraz oregano i chwilę podsmażać uważając aby czosnek się nie przypalił.
Na patelnię wlać bulion drobiowy lub wodę i śmietanę. Następnie dodać tarty parmezan i na delikatnym ogniu chwilę gotować często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
 
Pierś kurczaka w kremowym sosie
 
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym mielonym, włożyć piersi z kurczaka oraz dodać szpinak. Wszystko razem dusić na delikatnym ogniu, aż szpinak zmięknie. W tym czasie piersi z kurczaka raz przewrócić na drugą stronę.
Podawać od razu po zdjęciu z ognia z ryżem lub grubym makaronem typu świderki, muszelki czy rurki.
 
Pierś kurczaka w kremowym sosie

Pierś kurczaka w kremowym sosie

Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 20 minut
Rodzaj obiad
Trudność łatwe
Ilość porcji 3

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 1 i 1/2 szklanki szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki masła

Instrukcje wykonania

  • Piersi z kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać doprawić z obu stron solą i pieprzem czarnym mielonym.
  • Na dużej głębokiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 1 łyżkę oleju ze słoika z pomidorami. Na patelnię włożyć piersi z kurczaka i obsmażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano i zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
  • Na patelnię dodać 1 łyżkę oleju ze słoika z pomidorami, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory pokrojone w paski oraz oregano i chwilę podsmażać uważając aby czosnek się nie przypalił.
  • Na patelnię wlać bulion drobiowy lub wodę i śmietanę. Następnie dodać tarty parmezan i na delikatnym ogniu chwilę gotować często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym mielonym, włożyć piersi z kurczaka oraz dodać szpinak. Wszystko razem dusić na delikatnym ogniu, aż szpinak zmięknie. W tym czasie piersi z kurczaka raz przewrócić na drugą stronę.
  • Podawać od razu po zdjęciu z ognia z ryżem lub grubym makaronem typu świderki, muszelki czy rurki.

Podobne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Zobacz wszystkie komentarze
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Pinterest
Instagram