Naleśniki – prosty przepis

Naleśniki – niezawodny klasyk, który jest dobrym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację.

Sprawdzony, prosty przepis na naleśniki musi znajdować się w każdej kuchni. Ten jest ze mną od lat i zawsze się sprawdza, zarówno do wersji na słodko, z owocami czy serkiem, jak i wersji wytrawnej.

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Prosty przepis na naleśniki to gotowe rozwiązanie na każdy posiłek w ciągu dnia. Na śniadanie idealne będą naleśniki na słodko: serem, dżemem, konfiturą czy świeżymi owocami. Na obiad czy kolację możemy je przygotować w wersji wytrawnej – ze szpinakiem, z kurczakiem, z pieczarkami, z mięsem mielonym, itp.

Puszyste naleśniki to też świetny pomysł do lunchboxa do pracy czy szkoły – nafaszerowane placuszki bardzo dobrze znoszą podgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Wiem też, że dzieci – te mniejsze i te większe – nigdy nie odmówią słodkim zawijaskom z owocami i miodem. Taki pomysł na obiad dla najmłodszych zawsze spotyka się z entuzjazmem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Prosty przepis na naleśniki na słodko i słono

W mojej kuchni królują dwa przepisy na ciasto na naleśniki.

Pierwszy z nich to przepis na super luksusowe naleśniki Michela Roux. To placuszki na specjalną okazję, wymagające większej ilości składników i nieco wprawy w rozprowadzaniu ciasta na patelni. Są idealne jako naleśniki na słodko.

Drugi to właśnie ten prosty przepis na puszyste naleśniki codzienne. 6 składników i super proste przygotowanie. Proporcje ciasta dobrane są tak, by ciasto można było rozprowadzić cienką warstwa na patelni, ale by nie rwały się na patelni.

Placki z tego przepisu są delikatne i mięciutkie, można je jeść na słodko i słono, w każdej wersji smakują fantastycznie.

Jak zrobić idealne naleśniki? Wskazówki

Przygotowanie pysznych placków to naprawdę prosta sprawa. Poniżej przygotowałam kilka wskazówek, o których warto pamiętać. Dzięki nim unikniecie m.in. grudek w cieście, a naleśniki wyjdą puszyste i lekkie.

  • Najpierw ubij jajka z mlekiem, a później powoli wsypuj mąkę, żeby uniknąć powstania grudek.
  • Przygotowane ciasto na naleśniki odstaw na min. 30 min. pod przykryciem na blacie, by gluten z mąki zaczął pracować. Dzięki temu masa nabierze idealnej konsystencji, a naleśniki nie będą się rwać podczas smażenia.
  • Patelnia do smażenia musi być bardzo dobrze nagrzana.
Naleśniki prosty przepis

Co zrobić aby naleśniki były puszyste?

Świetnym sposobem na puszyste naleśniki jest dodatek wody gazowanej do ciasta. Dzięki wymieszaniu mleka z gazowaną wodą placki są delikatne, lekkie i puszyste.

Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:

Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe

Pasta z awokado i tuńczyka

Pancakes na maślance

Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem

Naleśniki prosty przepis

Naleśniki – prosty przepis

Ten prosty przepis na naleśniki to gwarancja pysznych placków zarówno ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Naleśniki są delikatne, cieniutkie i przepyszne.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 15 min.
Odpoczywanie ciasta: 30 min.
Czas przygotowania: 50 min.
Porcje: 20 sztuk

Sprzęt

  • Patelnia do naleśników o średnicy 24 cm

Składniki 

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Jaja wymieszaj w misce trzepaczką z mlekiem i wodą.
  • Powoli dosypuj mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj olej i szczyptę soli. Krótko wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (1 łyżeczka).
  • Gdy olej będzie mocno rozgrzany, ustaw moc palnika na niski/średni poziom. Wlej na patelnię porcję ciasta (u mnie to są 4 płaskie łyżki) i rozprowadź równą warstwę, najlepiej poruszając patelnią nad palnikiem.
  • Smaż przez ok. 1 minutę. Po tym czasie obróć naleśnik i smaż na drugiej stronie przez 30 sekund. Przełóż na talerz.
  • Podawaj z ulubionym nadzieniem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser, drugie śniadanie, kolacja, obiad, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: crepes, naleśniki, naleśniki na słodko, prosty obiad, prosty przepis, prosty przepis na naleśniki, prosty przepis na placki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl