wtorek, 19 lipca 2022

TARTA TIAN Z LETNIMI WARZYWAMI I PESTO

 Tarty i quiches podane z sałatą mogą stanowić samodzielne danie, mogą też być podane na przystawkę, na letni bufet. Jednym z fajnych pomysłów na lato jest tarta zainspirowana prowansalskim tianem z bakłażanem, pomidorami i cukinią, z dodatkiem bazyliowego pesto.


Przygotowanie : 30 min.

Pieczenie : 25 min.

Porcja dla 4 osób :

● 1 ciasto francuskie

● 2 cukinie

● 1 mały bakłażan

● 4 okrągłe pomidory

● 2 żółte cebule

● oliwa z oliwek

Składniki na pesto :

● 1 pęczek bazylii

● 2 ząbki czosnku

● 3 łyżki pestek słonecznika

● 2 łyżki startego parmezanu

● 5 cl oliwy z oliwek

● sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Warzywa pokrój na bardzo cienkie plasterki przy użyciu mandoliny lub ostrego noża.

Przygotuj pesto: zmiksuj drobno posiekane listki bazylii, czosnek, ziarenka słonecznika z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan.

Wyłóż ciastem francuskim foremkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając ciasto dobrze do brzegów. Ponakłuwaj spód widelcem, przykryj spód i boki ciasta widelcem, wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło.

Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 10 minut, zdjemij papier i piecz jeszcze 10 minut.

Podpieczone ciasto posmaruj pesto, ułóż na nim warzywa, układając je na przemian według kolorów. Polej tartę oliwą z oliwek i wstaw na około 25 minut do nagrzanego piekarnika, aż warzywa będą miękkie, a brzegi tarty się zezłocą.

Podaj tartę ze świeżą rukolą i płatkami parmezanu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz